Az SRC-3 mestergén az emlő rákos sejtjeinek növekedését és metasztázisát teszi lehetővé

Az „SRC-3”-nak (angol rövidítés, jelentése: szteroid receptor koaktivátor 3) nevezett mestergén emlőrák esetén nemcsak elősegíti az ösztrogén-függő rákos sejtek növekedését, azáltal, hogy aktiválja és ösztönzi egy genetikai üzenet transzkripcióját (átírását) egy fehérjébe, hanem emellett jeleket is küld a sejthártyához, elősegítve ezzel a sejt motilitását (mozgását), amely pedig a rákos sejtek terjedésének, vagy metasztázisának a kulcseleme.

A friss kutatás eredménye nemcsak az SRC-3 gén sejtfelszínen történő újfajta működését tárja fel, de tisztázza annak rejtélyét is, hogyan jut el az epidermális – felhámi - növekedési faktor receptortól (angol rövidítése: EGFR) a FAK-nak (angol rövidítés, jelentése: fokális adhézió kináz) nevezett működő enzimhez, amely a sejthártyán található, az az üzenet, amely megmondja a rákos sejteknek, hogy hogyan hatoljanak be a környező szövetekbe – nyilatkozta a jelentés senior szerzője, a Főiskola molekuláris és celluláris biológia elnöke.
 
„Az emlőrákok kétharmadában az SRC-3 mestergén túlzottan is jelen van” – folytatta nyilatkozatát Dr. Bert O' Malley, aki egyébként az amerikai, 2008. évi „Tudományok Nemzeti Medálja” birtokosa is. „A publikációban leírt kutatómunkánk azt reprezentálja, hogy a koaktivátor gén, az SRC-3 képes saját koaktivátor proteinjének egy alternatív formáját termelni – mégpedig egy rövidebb formát, amelyből a fehérje (protein) azon része hiányzik, amely azt a sejtmagban tartja. Mivel az a rész nincs meg („exon”-nak nevezik), az alternatív gén elhagyja a sejtmagot és a citoplazmába vándorol, majd onnan a sejthártyához vándorol tovább.”

„A sejthártyánál a PAK1 enzim (p21-aktivált kináz 1) foszforilálja (olyan foszfát molekulához kapcsolódik, amely a koaktivátor gént aktiválja) az SRC-3 koaktivátor gént, lehetővé téve ezzel, hogy a gén a sejthártyánál funkcionálni tudjon.” – folytatta Dr. O'Malley, aki egyébként az első receptor koaktivátort azonosította korábban és általában is ezt a tudományos területet előre vitte.

A kutatási eredmény megmagyarázza azt is, az epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) hogyan kap jelet, ami aztán eljut a FAK enzimhez, amely megmondja a rákos sejtnek, hogy mozduljon – és végső soron növekedjen, lehetővé ezzel a rákos sejteknek, hogy a környező szövetekbe behatoljanak.

„Most már végre megvan a végső képünk arról is, hogy miért az epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) és az ösztrogén receptor a legveszélyesebb molekulák kombinációja, melyek az emlőrákban túltermelődnek. Ha ezek mindketten túlműködnek, az emlőrákos betegek nagyon gyorsan meghalnak és a terápiával szemben is rezisztenssé válnak.” – összegezte Dr. O'Malley.


Címkék: SRC-3 mestergén, emlőrák, daganat, emlő, mell, mellrák
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!