Az ovuláló nők jóval többet és mégis érzelmesen fantáziálnak a szexről


A nők a hónap fertilis (termékeny) időszakaiban jóval többet fantáziálnak a szexről, mint máskor – állítja egy friss kanadai kutatás. Ez a kanadai kutatás ugyan egyike azoknak, amelyek eddig is megállapították azt, hogy a nők szexuális érdeklődése igen változékony a menstruációs ciklus során, de mégis új eredményt tudott felmutatni.


A menstruációs ciklus meghatározása: a vérzés megjelenésének első napjával kezdődő és a következő vérzés megjelenéséig tartó időszak, mely normális esetben 25-36 nap között változik. A menstruációs vérzés ideje normálisan 3 és 7 nap között változik, átlagosan 5 napig tart.

2007-ben például az amerikai Viselkedési Neuroendokrinológiai Társaság „Hormonok és Viselkedés” c. hivatalos szakfolyóiratában jelent meg egy kutatási publikáció, melyben a nők az állítják, hogy az ovuláció környékén, amikor a legnagyobb a teherbeesés lehetősége, erősebben vonzódnak a macsó, maszkulin (férfias) megjelenésű férfiakhoz.

Egy másik kutatási eredmény szerint, amely 2011-ben jelent meg, a nők, akik a ciklus (hónap) legtermékenyebb időszakában vannak, sokkal inkább tartják erotikusnak Georgia O'Keeffe festőnő szuggesztív festményét, mint egyébként. A „Kék és Zöld Zene” c. festményt a művésznő 1921-ben, 34 évesen festette.
A friss kanadai kutatás annyiban mégis új eredményt tudott felmutatni, hogy a nőknél a termékeny időszakok nemcsak a szexuális fantáziát élénkítik, de nagy mértékben fel is korbácsolják a nők nemi aktus iránti vágyát. A kutatás során megkérdezett nők arról számoltak be, hogy a hónap termékeny időszakaiban a fantáziáikban jóval nagyobb arányt képviselnek a férfiak.

„Amikor a legfontosabb volt, a nők jóval többet fantáziáltak a férfiakról.” – magyarázza a kutatásról szóló beszámoló szerzője, Samantha Dawson, a Lethbridge-i Egyetem (Alberta, Kanada) másodéves MSc pszichológia hallgatója, tanársegéd, aki Dr. Martin Lalumière-vel, az Egyetem pszichológia professzorával közösen dolgozik.

  • A termékenység nyomon követése

Ms. Dawson és munkatársai azért fokuszáltak a szexuális fantáziákra, mert az ilyen ábrándozások nem függnek a szexpartnerek „rendelkezésre állásától” vagy egyéb külső erőktől.

„Ez azt jelenti, hogy a fantáziák jóval inkább reprezentálják a szexuális érdeklődést, mint azt, hogy a való életben milyen gyakran él egy nő nemi életet.” – magyarázta Ms. Dawson a LiveScience-nek.

A kutatók 27 fő, szingli, elsősorban főiskolai hallgató, heteroszexuális nőt vontak be a vizsgálatukba, akiknek egy hónapon át kellett online naplót vezetniük a szexuális fantáziáikról. A résztvevők közül egyik sem szedett hormonális fogamzásgátlót. Az utolsó menstruációs periódustól visszaszámolva, a kutatók azt a 10 napos „ablakot” célozták meg, amikor minden egyes nő a legvalószínűbben ovulál (tüszőrepedés).

Ez alatt a 10 nap alatt minden egyes résztvevő kapott egy otthon használható vizeletteszt csomagot, amely ugyan hasonlított a drogériákban megvásárolhatókhoz, de a csomagolás teljesen semleges volt és így egyik nő sem tudhatta, hogy a készlet valójában az ovulációt teszteli.

  • Változó fantáziák

A vizsgált nők átlagosan napi 0.77 szexuális fantáziáról számoltak be – ez jóval nagyobb szám, mint amelyet azok a korábbi kutatások jeleztek, melyek szerint a férfiak naponta egyszer, míg a nők csak hetente egyszer fantáziálnak szexuális témáról. Ezek a kutatások azonban arra kérték fel a résztvevőket, hogy az idő múlásával tekintsenek vissza és hívják elő emlékezetükből a fantáziáikat. Ezzel szemben a kanadai kutatók azt állítják, hogy a napról-napra történő követés jóval pontosabb eredményeket biztosít, mivel kevésbé támaszkodik az agy emlékező képességére.

A kutatók eredményeikről a „Nemiség Kutatás Nemzetközi Akadémiája”-nak (IASR) „Szexuális Viselkedés Archívuma” c. hivatalos szakfolyóiratában számoltak be. A Nemzetközi Akadémiát a '70-es évek elején alapították az USA-ban, amikor maga a WHO (Világ Egészségügyi Szervezet) is definiálta a „szexuális egészség” fogalmát. Az Akadémia az első éves találkozóját 1975-ben tartotta, amikor az USA-n kívül már Japánból, Angliából, Ausztráliából, Kanadából és Magyarországról is érkeztek szakemberek.

A kanadai kutatók megállapították, hogy az ovuláció körüli 3 napban a nők szexuális fantáziálásai jóval gyakoribbak, naponta átlagosan 1.3-szor történnek meg. A résztvevők ön-jelentése szintén arról számolt be, hogy ezek a fantáziálások jóval inkább felkeltették a nemi vágyaikat, mint a nem termékeny időszak során.

A kutatók azt várták, hogy a termékeny időszakban lévő nők jóval inkább „férfiszerűvé” válnak a fantáziáik terén a fertilis időszakokban, figyelembe véve ezt a szex iránti fokozott érdeklődést. Ezzel szemben a valóságban azt állapíthatták meg, hogy a nők tulajdonképpen jóval inkább „nőszerűvé” válnak a termékeny időszakot jellemző fantáziáikban.

A férfiak rendszerint arról számolnak be, hogy szexuális fantáziáik jóval vizuálisabbak és explicitebbek (nyíltabbak), mint a nőké, melyek tartalmukban inkább az emócióra (érzelem) fokuszálnak.

„A nők még mindig az érzelmekre fokuszálnak és azokra az érzésekre, amelyeket a képzeletbeli partnereik iránt éreznek, szemben azzal, hogy a „partner” hogyan néz ki, mennyire férfias és tulajdonképpen milyen szexuális aktusokban vesz részt.” – mondja Ms. Dawson.

  • Nemek és fertilitás

A kutatók megállapították, hogy a nők férfiak iránti érdeklődése a fertilis időszakokban érte el a csúcsát.

„A nők szexuális fantáziálásukban jóval inkább „cseppfolyósak” (átvitt értelemben változékonyak), mint a férfiak.” – magyarázza Ms. Dawson.

Egy 2006. évi vizsgálat adatai szerint – melynek eredményeit az IASR Hollandiában tartott éves találkozóján prezentálták a kutatók – a résztvevő heteroszexuális nők 25 %-a arról számolt be, hogy szexuális fantáziáik más nőket is magukban foglaltak, míg a heteroszexuális férfiaknak mindössze 10 %-a mondta azt, hogy a fantáziáikban más férfiak is jelen voltak.

A friss kanadai vizsgálatban a résztvevő nők 52 %-a számolt be olyan szexuális fantáziákról, amelyek nőkkel voltak kapcsolatosak. Mégis, a nők fantáziáit a menstruációs cikluson keresztül elsődlegesen a férfiak „foglalták el”, a karakterek (személyek) kb. 95 %-a férfi volt. Az ovuláció idején azonban a nők szexuális fantáziáiban a férfiak aránya kb. 1 %-ponttal emelkedett, ez pedig azt mutatja, hogy a termékenységért felelős hormonok nagyon is befolyásolják a heteroszexuális nők nemi érdeklődését.

„Ilyenkor olyasvalakivel akarsz nemi aktust létesíteni, aki tulajdonképpen átadhatja neked a géneket: egy férfi versus egy nő.” – mondja Ms. Dawson.

(Megjegyzés: Ennek magyarázata a nemi reprodukció elméletében rejlik. A szexuális reprodukció nem más, mint egy új organizmus teremtése két organizmus genetikai anyagának a kombinálásával. A nemi reprodukció során két fő folyamat zajlik le:

  • az egyik a miózis (az eukarióták esetében a nemi reprodukcióhoz szükséges speciális típusú sejtosztódás), melynek során a kromoszómák száma megfeleződik,

  • a másik folyamat a fertilizáció, a termékenyítés, melyben megtörténik két gaméta (ivarsejt) egyesülése és a kromoszómák eredeti számának a helyreállítása.)

A kanadai kutatók vizsgálatuk során a menstruációs ciklus három időpontjában a nőkkel maszkulin (férfias) és feminin (nőies) férfiak és nők fényképeit nézették meg, de a fertilis időszakok során mégsem fedeztek fel a nőknél fokozottabb érdeklődést a „maszkulin férfiak” iránt, vagy általában a férfiak iránt.

Ms. Dawson szerint ennek oka egyáltalán nem hormonális, feltehetően inkább az a tény magyarázza, hogy mindhárom időpontban ugyanazokat a fényképeket nézettek meg a nőkkel.

A kutatás üzenete Ms. Dawson szerint a következő: „A pszichológusoknak jóval óvatosabbnak kell lenniük, amikor a női szexuális vágyat tanulmányozzák. Valóban fontos, hogy tudatában legyünk a női szexualitás ilyen változásainak, amikor a nők szexuális érdeklődésének az összetevőit vizsgáljuk.”

Ms. Dawson azt is hozzátette, hogy: „A kis dolgok nagy különbségekhez vezethetnek, még annak időzítése is, hogy mikor válaszolják meg a nők a kérdőíveket vagy az, hogy mi, kutatók mikor mérjük a nemi izgalmat, vágyat.”


Címkék: ovuláció, termékenység, menstruáció, ciklus, szex, szexualitás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!