Az otthoni gyakoribb szellőztetés megkönnyítheti az asztmás betegek életét

A megfelelő otthoni szellőztetés, amely a lakást átmenetileg a páratartalomtól is megszabadítja, megkönnyítheti az asztmás betegek éjszakai lélegzését – áll egy friss nagy-britanniai kutatási eredményt összegző tanulmányban.

Elméletileg a lakás páramentesítése csökkenti a nedvességkedvelő poratkák koncentrációját a levegőben, amely az asztmával társuló levegővételi nehézségek egyik fő okozója.

Ennek tesztelésére a skót Glasgow-i Egyetem kutatómunkatársai 12 hónapon keresztül tartó, a lélegzési módokat mérő kutatómunkát folytattak le 119 fő, átlagosan 42 év körüli férfi és nő bevonásával, akik 9-30 év óta szenvednek az asztma betegségben. Szakemberek minden egyes, a kutatásba bevont páciens otthonát páracsökkentő ventillációs rendszerrel szerelték fel. Ezen felül szőnyegeiket gőztisztító gépekkel kitisztították, kicserélték ágyneműiket és a matracok védőhuzatát is, mindezt azért, hogy a lakásból a poratkákat a lehető legnagyobb mértékben eltávolítsák. Az otthonok felében a ventillációs rendszer aktívan cserélte a lakáson belüli és a kültéri levegőt. Egy másik kontrollcsoport esetében olyan ventillációs rendszert szereltek fel otthonaikban, amelyeknek a motorja ugyan működött, de a ventillátorlapátok nem.

A kutatócsoport összességében nem talált különbséget a levegőben mért poratka koncentrációban azok között az otthonok között, ahol a ventillátor rendszer rendesen működött és ahol csak a motor működött, a lapátok nem. Ezenkívül a kutatómunka kezdetén a reggeli levegővételi teszteket összehasonlították, majd ugyanezt az összehasonlítást elvégezték 3, 6, 9 és 12 hónap elteltével is, és az így kapott eredmények között sem voltak különbségek azok között, akik működő ventillációs rendszerrel felszerelt otthonaikban éltek és azok között, akiknél nem működött rendesen a ventillációs rendszer.

Ugyanakkor azoknál az asztmás betegeknél, akiknek otthonaiban a ventillációs rendszer tökéletesen működött, az esti levegővételi tesztek eredményei összességében szignifikáns javulást mutattak, míg azoknál, akiknek otthonaiban nem működött rendesen a ventillációs rendszer, a teszteredmények még romlottak is.
A kutatóorvosok szerint mindez részben annak a következménye lehet, hogy az aktívan működő ventillációs rendszerrel felszerelt otthonokban a páratartalom enyhén csökkent, valamint annak, hogy ezeknek az embereknek a hálószobáiban és az ágyneműjeikben jóval kevesebb poratkát találtak. De természetesen maga az aktív szellőztetés is javította a levegő minőségét.Címkék: asztma, szellőztetés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!