Az őszi babáknak nagyobb a kockázatuk az asztmára

Amikor babákról és az asztmáról van szó, az időzítés a legfontosabb.
 

Egy új tanulmány kimutatta, hogy azok a babák, akik négy hónappal a téli vírusszezon előtt születnek, nagyobb valószínűséggel alakítanak ki gyermekkori asztmát, mint azok a babák, akik bármikor máskor születnek az évben; ezért növeli az időzítés a vírusos légzési fertőzések lehetőségét a gyermekkor alatt, ami pedig növeli a gyermekkori asztma kockázatát. A téli vírusszezon évente változhat.

Az asztma egyre nagyobb fontossággal bíró egészségügyi probléma. Az asztma gyakorisága 100%-kal nőtt világszerte 1985 és 2001 között, a tanulmány háttérinformációi szerint. Körülbelül 300 millió ember szenved az asztmától. A következő évtizedre 20%-kal számítanak több asztma okozta halálra.

A kutatók 95.310 orvosi feljegyzését vizsgáltak olyan gyerekekről, akik 1995 és 2000 között születtek, és 2005-ig követték az egyészségi állapotukat. Az összes gyerek Tennessee-ben született és beállt az állam Medicaid programjába, a TennCare-be.

A tudósok tudták már egy ideje, hogy kapcsolat van a újszülötti vírusos légzési fertőzések és a gyermekkori asztma között. Azt viszont nem tudták, hogy a vírusos légzési ferzőzések okozták az asztmát vagy a fertőzés csak egy jele annak, hogy a gyermek genetikailag fogékony az asztma kialakítására. A tanulmány bizonyítékokkal szolgál arra, hogy az előbbi az igaz.

A kutatók felfedezték, hogy azok a babák, akik négy hónappal a téli vírusszezon előtt születtek, 29%-kal magasabb valószínűséggel alakítottak ki gyerekkori asztmát, mint azok a babák, akik a téli vírusszezon előtt egy évvel születtek.

Még az új eredményekkel is nehéz megelőzni az újszülötti légzési fertőzéseket, amik a gyermekkori asztmához vezetnek. Nehéz elszigetelni a babákat ezen fertőzések elől. A babák 70% alakítja ki az RS(respiratory syncytial)-vírust az első éve alatt.


Címkék: asztma, őszi baba, kockázat
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!