Az orális HPV fertőzés kockázata magasabb a férfiak körében

Az orális humán papillomavírus (HPV) fertőzés a férfiak körében jóval gyakoribb, mint a nők között és ez magyarázhatja azt, hogy a férfiak miért hajlamosabbak a HPV-hez köthető fej- és nyaki daganatok kifejlődésére – állítja egy tanulmány, melyet az USA-ban megtartott 2012. évi Multidiszciplináris Fej- és Nyakrák Szimpóziumon prezentáltak.

A humán papillomavírus összekapcsolható a fej-nyak régióban megjelenő rosszindulatú daganatok egyes típusaival, melyek az utóbbi időben egyre gyakoribbak az USA-ban, különösen a férfiak között. Azoknál a betegeknél, akik az orális HPV-16 típussal fertőződtek meg, 14-szer nagyobb a kockázata annak, hogy valamelyik ezek közül a ráktípusok közül megjelenjen, rendszerint a mandulákon és a nyelvgyökön.
 
A HPV és az orális rák közötti kapcsolatot 2007-ben fedezték fel a kutatók, ezért napjainkban még nem teljesen ismert, hogy ezen tumorok detektálásának vagy megelőzésének melyek a legmegfelelőbb módszerei.
 
Az amerikai kutatók a felfedezés óta próbálják megállapítani az orális HPV fertőzés prevalenciáját (előfordulási gyakoriság), illetve megérteni azokat a faktorokat, amelyek a fertőzéssel társulnak. A Szimpóziumon prezentált vizsgálat lefolytatásához 5.579 fő, férfi és nő adatát gyűjtötték össze, akik az USA Betegség Ellenőrző és Megelőző Központjai által lefolytatott „Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálat” c. felmérésben vettek részt 2009 és 2010 között. Megállapították, hogy az amerikai lakosság 7 %-ának – 14 és 69 éves kor között – van orális HPV fertőzése és a fertőzés háromszor gyakoribb a férfiak körében, mint a nőknél: 10.1 % vs. 3.6 %.
 
A lakosság 1 %-ának HPV-16 típusú fertőzése van, amely viszont ötször olyan gyakori a férfiaknál, mint a nőknél és korrelál a HPV-hez köthető rákos daganatok férfiakat jellemző magasabb előfordulási arányával. A kutatók azt még nem tudják, hogy a fertőzés miért gyakoribb a férfiak, mint a nők körében.
 
„Ez a vizsgálat, amely az orális HPV fertőzéssel foglalkozott, a kritikus fontosságú első lépést jelenti a potenciális oropharyngealis (a garat középső részét, ahol a szájüreghez csatlakozik, „oropharynx”-nak nevezik, azaz szájgaratnak vagy középgaratnak és a gégefedő széléig terjed) rák prevenciós stratégiája szempontjából. Egyértelműen nagyon fontos, mivel a HPV-pozitív oropharyngealis rák átvenni készül a nyakrák helyét, amely eddig az USA-ban a HPV-fertőzés előidézte vezető ráktípus volt. Ráadásul jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan egyéb eszköz, amelynek segítségével megelőzhetnénk vagy idejekorán felfedezhetnénk ezeket a típusú tumorokat.” – foglalta össze Dr. Maura Gillison, a vizsgálatról készült jelentés vezető szerzője és Dr. Jeg Coughlin, az Ohioi Állami Egyetem (Ohio Állam, Columbus) Rákkutató Központjának az elnöke.
 
A cikk a www.fogpotlas.hu támogatásával készült.

Szájüregi daganatok
Címkék: HPV, humán papillomavírus, garat, száj, daganat, rák, nyak
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!