Az orális egészség fő eleme a megelőzés

Mivel az orális egészség ritkán veszélyezteti az életet, általában az állam nem igazán foglalkozik vele – és a fogakra úgy tekinthetnek, mint egy feláldozható dologra.

Fogorvosok próbálják terjeszteni, hogy fontos az orális egészség megőrzése, jobb, mint amikor már orális betegségeket kell kezelni. De a fogak romlása egyike a legelterjedtebb egészségügyi problémáknak világszerte. Az emberek 90%-ának volt már fogászati problémája vagy fogfájása, a hanyag fogápolás miatt. A szegény országokban sok fogbetegséget nem kezelnek. A szájrák a nyolcadik legelterjedtebb rák a világon és az ázsiai férfiaknál a leggyakoribb.

A fogorvosok egyenlőtlenül oszlanak el a világon. Míg az Egyesült Királyságban vagy Németországban minden 1000 emberre jut 1 fogorvos, addig a szegény országokban 50.000-re vagy akár 1 millióra jut egy fogorvos. A falusi vidékeken lenne legnagyobb szükség fogorvosokra. Annak ellenére, hogy a szegény országoknak van a legnagyobb szüksége fogorvosokra, a környezet miatt nem lenne praktikus. Ezért kulcsfontosságú a megelőzés.

A fluorid mindennapi használata a legolcsóbb és bizonyított módja a fogak romlásának megelőzésének. A víz fluoridizálása egy lehetséges, széles kört érintő megközelítés, de ennek megvalósítása az adott ország infrastruktúrájától és politikai akaratától függ. Fluoridos fogkrém használata is hatásos, de az ár megakadályozhatja a használat lehetőségét. Bizonyos országokban, a fogkrémeken 50% adó van – a kormányok csökkenthetnék az adókat és dolgozhatnának együtt a gyártókkal, hogy olcsóbban lehessen fogkrémhez jutni.

Az orális egészség reklámozása segíthet országoknak a gyerekek fejlődéseiben is. A fogak romlása negatívan hathat egy gyermek evési, alvási képességeire és az iskolai teendőinek elvégzésére is. Ez alacsony testsúlyhoz és alacsony magassághoz is vezethet a gyerekeknél. Fejlettebb országokban, amikor a fog romlását kezelik, a gyerekek elkezdenek hízni és növekedni. Az orális fájdalom a leggyakoribb ok az iskolából való hiányzásra is.


Címkék: orális egészség, fogak, fogorvos, fogászat, megelőzés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!