Az önismeret és a párkapcsolatok

A kapcsolatok világában már egy kicsi önmagukra figyelés is segíthet a megküzdésben – állítja Jeffrey Hall, az amerikai Kansas Egyetem Kommunikációs Tudományok Osztályának segédprofesszora.

Dr. Hall nemrég fejezte be a randevúzgató felnőttek flörtölési szokásaival kapcsolatos vizsgálatát, melyben 1500 ember romantikával kapcsolatos kommunikációs szokásait tanulmányozta.

„Ha valaki rendelkezik egy kevés ismerettel arról a módról, ahogyan vonzalmát szokta megfogalmazni, az már azokról a kihívásokról is nyújt némi információt, amelyekkel az illetőnek élete eddigi részében a randevúzás világában kellett szembenéznie. Reményt keltő, hogy ez az önismeret segítheti az embereket abban, hogy elkerüljék korábbi hibáikat és sikerrel udvaroljanak.” – állapította meg Dr. Hall.

Egyben öt flörtölési szokást azonosított be:


  • Testi,

  • Hagyományos,

  • Udvarias,

  • Őszinte és

  • Játékos.


  • A testi flörtölésben benne van a potenciális partner iránt érzett szexuális vonzalom kifejezése. Azok az emberek, akik e flörtölési stílusban magas pontszámot értek el, gyakran gyorsan építenek ki kapcsolatokat, sokkal fontosabb számukra a szexuális „kémia”, és partnereikhez sokkal erősebb érzelmi szálak kötik őket.

  • A tradicionálisan flörtölők úgy gondolják, hogy a férfiaknak kell az első lépést megtenni egy kapcsolat kialakítása érdekében, és a nőknek nem szabad a férfiakat üldözniük. Mivel a „randizgatásban” egy sokkal passzívabb szerephez adaptálódtak, ezek a nők nagyobb valószínűséggel számolnak be a férfiak figyelemfelkeltésével kapcsolatos problémáikról, kisebb a valószínűsége annak, hogy flörtölnek, vagy hízelgő lenne számukra a flörtölés. A tradicionálisan flörtölő férfiak a potenciális női partnert általában már hosszabb ideje ismerik, mielőtt szexuálisan közelednének hozzájuk. Mindkét nem általában introvertált, azaz befelé forduló típus, és sokkal jobban kedvelik a mély kapcsolatokat.

  • A flörtölés udvarias típusába tartozó emberek a helyénvaló modorra és a szexuális töltettől mentes kommunikációra fókuszálnak. Bár kevéssé valószínű, hogy közelednének a potenciális partnerhez, és a flörtölést sem találják hízelgőnek, ennek ellenére általában nagyon is jelentőségteljes párkapcsolatokat alakítanak ki.

  • Az őszinte flörtölés az érzelmi kapcsolatok kialakításán és az érzett vonzalom őszinte kommunikációján alapul. Bár ebben a stílusban a nők szoktak nagyobb pontszámot elérni, általában mindkét nem kedveli. Azoknak az embereknek a kapcsolataikban, akiket ez a flörtölési stílus jellemez, az erős érzelmi kötődés és a kémiai szexuális vonzalom fontos, és tipikusan jelentőségteljes is számukra.

  • A játékos flörtölők közé tartozó emberek gyakran úgy flörtölnek, hogy alig érdekeli őket egy hosszú távú romantikus kapcsolat kialakítása. Ennek ellenére a flörtölést szórakoztatónak tartják, és segít is nekik önbizalmuk erősítésében. Náluk jóval kisebb a valószínűsége annak, hogy fontos és jelentőségteljes párkapcsolatot alakítsanak ki.

Dr. Hall szerint a legtöbb esetben az egyes flörtölési típusokban alig volt különbség a nemek között. A vizsgálat eredményeit valószínűleg a jövő azon kutatói is hasznosítják majd, akiket az udvarlást jellemző viselkedési szokások érdekelnek. Hall segédprofesszor szerint az ilyen információk a társadalom számára általános értékkel bírnak.

„Valamilyen módon az alakuló kapcsolatok nagyon korai szakasza fontos a kapcsolatok hosszú távú sikeressége szempontjából, beleértve a házasságokat is.” – vonta le következtetését Dr. Hall.


Címkék: randizás, udvarlás, párkapcsolat, társadalom, közösség, önismeret, kapcsolat, randevú
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!