Az MRI-vizsgálat 90 %-os eredményességgel tudja felderíteni a „placenta accreta” kóros szülészeti állapotot

A mágneses rezonancia képalkotó eszközzel (MRI) végzett szűrővizsgálat rendkívül hatékony az életet fenyegető terhességi komplikáció, a „placenta accreta” felfedezésében.

A „placenta accreta” a legsúlyosabb szülészeti szövődmények közé tartozik, a méhlepény (placenta) beágyazódási rendellenességeinek azon formája, amikor a bolyhok az élettaninál mélyebb rétegbe hatolva elérik a méhfal izomrostjait is. (Átszőhetik azok mélyebb rétegeit is - placenta increta -, sőt a méh hashártyaborítékáig is eljuthatnak és betörhetnek a környező szervekbe is - placenta percreta.) Az előrenyomuló bolyhok a méhizomzat jelentős részét tönkreteszik, ezért a méhlepény tapadási helyén a méhfal nagymértékben elvékonyodik. Szülés közben a placenta leválasztási kísérlete során a méhfal megrepedhet, vagy átfúródhat, illetve vérerek szakadhatnak fel, ami az anya súlyos vérzéses állapotát idézheti elő.

A témában lefolytatott kutatás vezetője szerint a „placenta accreta” előfordulása az utóbbi 20 év során drámai módon megnövekedett, mivel a gyakoribb császárszülések és egyéb nőgyógyászati sebészi beavatkozások következtében a méh falán hegek keletkeznek, és ettől a későbbiekben még szülő nő veszélyeztetetté vált.

A szülést megelőző rutin ultrahangos vizsgálatok gyakran fedezik fel a „placenta accreta” rendellenességet, de nem mindig képesek határozottan diagnosztizálni a kifinomultabb
eseteket is.
A kutatás vezetője, a San Diego-i Kalifornia Egyetem radiológusa és munkatársai 71 fő olyan nő MRI eredményeit vetették össze sebészeti és/vagy patológiai (kórtani) eredményekkel, akik gyanús, szülést megelőző ultrahangos, vagy klinikai vizsgálat után MRI-szűrővizsgálaton is átestek, vagy pedig eleve a „placenta accreta” szempontjából magas kockázatúnak minősíttettek. A kutatók megállapításai szerint az MRI ellenőrző vizsgálatok a „placenta accreta” kóros állapot meglétét 90.1 %-os arányban pontosan igazolták.

A kutatás vezetője szerint ez azt demonstrálja, hogy az MRI-vizsgálat rendkívüli módon hasznos kiegészítője az ultrahangos vizsgálatoknak, amikor ezt a potenciálisan életveszélyes szülészeti állapotot kell felderíteni.


Címkék: terhesség, várandós, MRI, komplikáció, szövődmény, méhlepény
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!