Az immunsejtek egy új típusát fedezték fel, amely krónikus betegségek esetén a gyulladásos folyamat szabályozásában vesz részt

Az újonnan felfedezett Th22 sejtek korábban a T-helper sejtek ismeretlen alhalmazai voltak. A T-helper sejtek fehérvérsejtek (limfociták), amelyek más immunsejtek aktiválását segítik elő, amikor a szervezetben vírusos, vagy baktérium okozta fertőzés következtében gyulladás alakul ki. Ezzel egyidejűleg a felfedezett sejtek segítenek a szervezetnek abban, hogy az tolerálja a saját szöveteit és így képesek féken tartani a gyulladásos folyamatokat.

A Th22 sejteket nemzetközi kutatócsoport fedezte fel, német, angol és olasz orvosok részvételével. Psoriasis-ban (pikkelysömör), atópiás ekcémában és bőrallergiában szenvedő betegek testszöveteit vizsgálták éppen, amikor felfedezték a Th22 sejteket. „A szövettani vizsgálat folyamán T-sejtek (T-helper sejtek rövidítése) vettünk észre, amelyeket elsődlegesen a jelzőmolekula, az interleukin-22 (IL-22) jellemez. A közéjük tartozó Th22 sejtek a szövetek reparációját segítik.” – nyilatkozták a kutatók. „ A Th22 sejtek egyúttal figyelmeztetik bőrünk sejtjeit a fenyegető környezeti veszélyekre és stimulálják a bőrsejteket az önvédelemre, segítenek a bőr és feltehetőleg a tüdő védőfunkciójának megerősítésében azáltal, hogy a sejteket több kollagén termelésére ösztönzik.”

A kutatóorvosok szerint a krónikus betegségek száma, mint a bőr- és légzőrendszeri betegségeké is, növekszik. A genetikai hajlam mellett ennek okai a magasabb higiéniai standard-ekben és a modern táplálkozási szokásokban rejlenek. Az olyan betegségek, mint amilyen a pikkelysömör is, a beteg életminőségére alapvetően negatív hatással vannak és az ilyen betegségben szenvedőknek igen gyakran hosszantartó, a bőr regenerációját támogató életmódot kell követniük, ami egyben segít a tünetek visszaszorításában is.

A tudósok úgy vélik, a Th22-sejtek felfedezése mérföldkőnek fog számítani az immunológiában és az olyan krónikus gyulladásos betegségek gyógyításában, mint az ekcéma, a szkleroderma (bőrkérgesedés), az asztma és a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség).

A kutatócsoport müncheni orvos tagjai tovább folytatják a Th22 sejtek eredetét tisztázó és a Th22 specifikus gének felfedezését szolgáló kutatásokat, mivel mindkettő hozzá fog járulni a krónikus bőr- és légzőrendszeri betegségekben szenvedők szelektív és hatékony terápiájának kifejlesztéséhez. Hasonlóan más T-helper sejtekhez, a Th22 sejtek is az immunrendszer részei, amelyek képesek a károsító kórokozókat felismerni még hosszabb idő múltán is. Ez azt jelenti, hogy minden egyes kezelés, amely e sejtekre fog hatni, hosszú távú potenciális hatással fog bírni.Címkék: immunsejt, gyulladás, fehérvérsejtek, vírus, baktérium
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!