Az immunrendszer alakítja a férfi vonzerőt


Az erős immunrendszerrel rendelkező felnőtt férfiak a nők számára szexuálisan jóval vonzóbbnak tűnnek – írják a skót Abertay Dundee Egyetem kutatói a „Nature Közlemények”-ben megjelent publikációjukban (a Nature magas szintű biológiai, fizikai és kémiai kutatásokat közlő, kizárólag online folyóirata). Hozzátették, az erős immunrendszer nagyobb szerepet játszik a nők férfiak iránti vonzalmában, mint az erős test vagy izmok.


„Úgy tűnik, összefüggés van a tesztoszteron hormonszint, az arc vonzereje és a kortizol között.” – informálnak a szerzők. A kortizol egy olyan hormon, amelyet a szervezet stressz hatása alatt bocsájt ki. A kutatók magyarázata szerint az egészséges immunrendszerrel rendelkező férfiakban a tesztoszteron szint hajlamos magasabbnak lenni és pont az egészségesebb immunrendszer az, amely hatással van a vonzerőre.

Egy férfi arca rendszerint jóval vonzóbb, ha a tesztoszteron szintje magas. Ugyanakkor eddig még senki nem értette teljes mélységében, a tesztoszteron szint hogyan is hat az immunfunkcióra.

Dr. Fhionna Moore és kutatói teamje 74 fiatal felnőtt, lett(országi) férfi hepatitis vakcinára adott immunválaszának adatait gyűjtötte össze. Ezeknek a férfiaknak megmérték a kortizol és a tesztoszteron vérszintjüket. Az ugyanabba a korcsoportba tartozó lett nőket kérték meg, hogy nézzék meg a férfiak fotóját és pontozzák őket a vonzerejüknek megfelelően (1-10-ig, ahol a legattraktívabb férfi kapja a 10 pontot).

A kutatók a következőket állapították meg:

  • Az erős immunválaszt adó férfiak szervezetében magasabb volt a tesztoszteron, a férfi nemi hormon szintje,

  • Az erős immunválaszt adó férfiak, akiknek a tesztoszteron szintje magasabb volt, kapták a legmagasabb „attraktivitási” pontszámot a nőktől,

  • Az alacsony tesztoszteron szint a magasabb kortizol szinttel volt összefüggésben. A kutatók szerint a kortizol gátolja az immunválaszt.

Korábbi kutatások már rámutattak arra, hogy a tesztoszteron és egy férfi immunrendszere között kapcsolat van, azonban ez volt az első olyan kutatás, amely korrelációt fedezett fel a vonzerő és az erős immunrendszer között.

A szerzők szerint a humán „nőstények” valószínűleg egy hasonló ösztönt követnek, mint más állatok, például a madarak: nevezetesen, a madár nőstények olyan társat keresnek, amelyik az utódjának az egészséges immunrendszer génjeit tudja átadni.


Címkék: izom, vonzerő, vonzalom, immunrendszer, kortizol, tesztoszterin, hormon
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!