Az idősebb emberek túlzott étkezése memóriavesztéshez vezet


A híres Mayo Klinika orvosai lefolytattak egy vizsgálatot, melynek eredménye szerint az idősebb emberek túlzott evése duplájára növelheti az enyhe kognitív romlás (angol rövidítése: MCI) jelentkezésének a kockázatát. Az MCI olyan kórkép, amely a memóriavesztés – amely normálisan együtt jár az öregedéssel – és a korai Alzheimer-kór közti állapotot írja le. Az orvosok eredményeikről tavasszal számolnak be az Amerikai Neurológiai Akadémia 64. éves találkozóján, melyet New Orleansban rendeznek.


A vizsgálat részeként a Mayo Klinika (Scottsdale, Arizona) orvosa, Dr. Yonas E. Geda és munkatársai 1.233 fő, demenciától (elmezavar) mentes, 70-89 év közötti embert (Olmsted megyei lakosok, Minnesota) vizsgált meg, közülük 163-nál volt jelen az MCI kórkép. Az orvosok megállapították, hogy a napi 2.100-6.300 közötti kalóriabevitel egyértelműen az MCI kórkép kockázatának a megduplázódásához kötődött.

Dr. Geda – aki tagja az Amerikai Neurológiai Akadémiának – az alábbiakat nyilatkozta a sajtónak: „Megfigyeltünk egy dózis-válasz mintát, amely egyszerűen csak annyit jelent, hogy minél magasabb a naponta bevitt kalória mennyiség, annál magasabb az MCI kórkép kockázata. A kalóriabevitel korlátozása és az egészséges táplálkozás részének tekinthető ételek fogyasztása lehet az az egyszerű módszer, amellyel az idősödéssel együtt járó memóriavesztést meg lehet előzni.”

A kutatók abból a kérdőívből vették a napi kalóriabevitel értékét, amelyet a résztvevők maguk töltöttek ki és amely étel- és italfogyasztási szokásaikkal kapcsolatos kérdéseket is tartalmazott. Ezt követően a szakemberek az eredményeket három csoportba sorolták: a résztvevők 1/3-a 600 és 1.526 közötti kalóriát vitt be naponta, másik 1/3-uk 1.526 és 2.143 közötti kalória mennyiséget, míg a maradék 1/3 már napi 2.143 és 6.000 kalóriaérték között fogyasztott.

A kutatók megállapították, hogy a legmagasabb kalóriát fogyasztó csoportban az MCI kórkép kifejlődésének az esélye a duplája volt a legalacsonyabb kalóriabevitelről beszámoló csoporténak. Ugyanakkor nem volt jelentős különbség a legkisebb és a közepes mennyiségű kalóriát elfogyasztó két csoport között. A számok akkor sem változtak, amikor az orvosok figyelembe vették a memóriavesztés egyéb kockázati tényezőit is, beleértve a stroke és a cukorbetegség előfordulását a kórtörténetben, valamint a tanulással töltött évek számát.

Dr. Geda nemrég jelentetett meg egy másik vizsgálatról szóló beszámolót az Akadémia „Neurológia” c. szakfolyóiratában, mely vizsgálatba szintén Olmsted megyei lakosokat vontak be. Itt azt állapította meg Dr. Geda, hogy az MCI kórkép előfordulási aránya alapvetően alcsoportonként változott és a férfiak körében nagyobb volt, mint a nőknél.


Címkék: étkezés, memória, öregedés, memóriavesztés, Alzheimer-kór, neurológia, kalória
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!