Az idős emberek elesése: kinek a hibája?

Eddig a 60 – 79 év közötti nőknél az elesés megelőzése elsősorban a többféle gyógyszert szedő személyekre irányult. Ugyanakkor a kutatók manapság az ilyen típusú baleseteket inkább a krónikus betegségeknek tulajdonítják, és nem a többfajta gyógyszer szedésének.

Az idős emberek elesése súlyos töréseket eredményezhet, mely középtávú szociális hátránnyal jár. A többféle gyógyszert szedő személyeket sorolták a leginkább veszélyeztetettek közé, de nyilván léteznek mások is, akik a rizikó-csoportba tartoznak. Felvetődik a kérdés, hogy vajon az elesések közvetlenül a kezelésekhez köthetők-e, vagy egyszerűen a kezelést indokolttá tevő betegséghez?

Egy brit kutatócsoport erre a kérdésre adott választ amikor kérdőívüket több, mint 4.000, 60 – 79 év közötti nő töltötte ki orvosuk együttműködésével.

Közel 17%-uk legalább egyszer elesett az előző év során, míg 7%-uk többször. Összesen 55 nő szenvedett el legalább egy törést az elmúlt év során (15 combnyaktörés, 41 csuklótörés).

Meghatározásra kerültek az elesés veszélyét növelő tényezők: idős kor, krónikus betegségek megléte, többféle gyógyszer szedése és túlsúly.

A vizsgált személyek 70%-a legalább egy gyógyszert szedett rendszeresen, és több, mint 15%-a naponta legalább ötféle gyógyszert szedett különböző kezelések címén.

Úgy tűnik, hogy bizonyos gyógyszer-családok, mint az altatószerek, a feszültségoldók és az antidepresszánsok rizikó-faktort jelentenek az elesés bekövetkezésében.

Egyébként a nők több, mint 75%-a legalább egy, krónikus betegségnek tekintett betegségben szenvedett. De ez csupán néhányuknál növelte jelentős mértékben az elesés veszélyét. A szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknél, a krónikus légzőszervi megbetegedéseknél, a depressziós és az artrózisos betegeknél. A kockázat megnövekedése akkor is fennáll, amikor figyelembe veszik az előírt kezeléseket.

Következésképpen a krónikus betegségben szenvedő 60 – 79 év közötti nőket jobban fenyegeti az elesés veszélye, függetlenül az általuk naponta bevett gyógyszerek számától. Az elesés szempontjából veszélyt jelentő gyógyszerek listáját az altatószerek vezetik.
Címkék: elesés, csonttörések, gyógyszerek, nők, combnyaktörés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!