A tanulókat nem kezelik a potenciálisan életmentő adrenalinnal olyan gyakran, amilyen gyakran kéne. És az oktatók, a szobatársak és a barátok általában nincsenek tisztában azzal, hogy mi a teendő, ha egy ételallergiás diáknak rohama van.
Ezek nemrégi tanulmányok eredményei a University of Michigan Health System-től. A kutatás szerint sok ételallergiás egyetemi diák nem veszi komolyan a roham veszélyét vagy rendszeresen olyan környezetben tartózkodnak, ahol nem tudnák őket rendesen ellátni vészhelyzet esetén. Az általános iskolás diákok gyakran járnak olyan iskolákba, ahol nincsen ételallergiára ellátásmód és ahol az oktatók nincsenek kiképezve arra, hogy hogyan kezeljenek egy ételallergiás rohamot vészhelyzetben.
Négy kapcsolódó tanulmányban az ételallergiáról a kutatók megállapították az általános témát: “Az ételallergiás egyéneknek növelni kell az ételallergiájuk tudatosságát az őket körülvevő emberekben.” mondta a kutatás vezetője, Matt Greenhawt, M.D., MBA, aki vezette a kutatást, miközben a Division of Allergy and Immunology at the U-M Health System munkatársa is volt és most az Allergy & Asthma Center, LLC tagja.
“Ebbe beletartozna nem csak a környezet felvilágosítása az ételallergiáról, hanem a megmutatása annak, hogy hogyan kezeljék őket és hogyan vegyék észre a jeleit a folyamatban lévő allergiás reakciónak.” jegyezte meg Greenhawt.
A leggyakoribb ételallergiák a földimogyoró, a csonthéjas magvak, a tojás, a hal, a mészhéjú állatok, a szója és a búza. Az ételallergiák halálhoz vezethetnek; az életet veszélyeztető reakciót, amit allergia okoz, anaphylaxis-nak nevezünk. Az ételallergia a 4 éves vagy fiatalabb gyermekek 6-8%-ánál jelentkezik és a felnőttek 3.7%-ánál, a National Institute of Allergy and Infectious Diseases szerint.
Egyetemi diákok között a kutatók megállapították, hogy csak az ételallergiájuk tudatában lévő diákok 50%-a mondta azt, hogy mindig elkerülik az ételt.
Körülbelül kétharmaduk tudta megerősíteni, hogy valaki közel hozzájuk a campuson tudatában volt az ételallergiájuknak. Körülbelül 60%-uk tudta megerősíteni, hogy egy szobatárs volt tudatában az ételallergiájuknak.
Az eredmény, ami a legtöbb aggodalmat okozza, mondta Marc S. McMorris, M.D., az az, hogy csupán 43%-a az ételallergiájának tudatában lévőknek tudta megerősíteni azt, hogy tulajdonukban van gyógyszer vészhelyzet esetére, hogy kezelni tudják a rohamot, és csupán 20%-nak volt magának befecskendezhető adrenalinja, – az ajánlott kezelés – hogy kezelni tudja az allergiás reakciót.
“Ezek a diákok felesleges kockázatot vállalnak.” mondta McMorris, a Food Allergy Service at the U-M Health System orvosi igazgatója. “Komoly témák vannak, amiket érinteni kell, annak érdekében, hogy megtanítsuk ezeket a fiatal felnőtteket, hogy a legfontosabb nem csak a vészhelyzet esetén használandó gyógyszer tartása, hanem az, hogy minden esetben kéznél legyen.”