Az étcsokoládé javíthatja a stresszelő emberek metabolikus válaszát

A Nestlé kutatóorvosai szerint napi néhány kocka étcsokoládé elfogyasztása javíthatja a nagyfokú stressztől szenvedő emberek metabolikus válaszát (ismert tény a káros stressz negatív hatása a szervezetre, illetve a stressz fokozott zsírraktározást vált ki, azaz növeli az elhízás kockázatát).

Az állandó nyugtalanság és stressz különböző fajta fizikai és érzelmi állapotváltozásokat idéz elő az emberekben és a hosszú távon fennálló stressznek igen komoly egészségi következményei lehetnek. Korábbi tanulmányok már jelezték, hogy a diéta például az emberi szervezet anyagcseréjére a bélbaktériumokon keresztül hat és ennek a hatásnak is lehetnek hosszú távú, egészségre kiható következményei.

A lefolytatott kutatás keretében 30 egészséges felnőtt embert kértek fel arra, hogy két héten keresztül mindennap 2x20 gramm étcsokoládét fogyasszanak el. Előzőleg ezek az emberek már kitöltöttek egy pszichológiai kérdőívet, amelynek alapján a kutatóorvosok két kategóriába sorolták őket: egy kevésbé aggódó, nyugtalankodó és egy erősen nyugtalankodó csoportba. A metabolikus válasz méréséhez az orvosok a 2 hét elején az önkéntes résztvevőktől 3 napon keresztül levett vizelet és vérplazma mintákat elemezték, majd ezt megtették a kutatási időszak közepén és a 14 napos időszak végén is.

A legfontosabb metabolikus válasz, amit vizsgáltak, a stresszhez kapcsolódó metabolikus elváltozások voltak, mint pl. az energia metabolizmus és a mikróbás aktivitás.

A kutatást végző orvosok a 2 hetes vizsgálati időszak alatt nukleáris mágneses rezonancia (NMR) spektroszkópiát (színképelemzést) és tömeg spektroszkópiát (MS) használtak a kutatásban részt vett 30 ember metabolizmusa általános változásának vizsgálatára.

Az eredmények a következőket mutatták:
 
  • Az erősen aggódók csoportjába sorolt embereknek eltérő volt az anyagcsere profilja.

  • Ez az eltérő metabolikus profil egy eltérő energia homeosztázist (jellemzői: a laktát /tejsav/, a citrát /citromsav só/, a szukcinát /borostyánsavas só/, a transzakonitát, a karbamid és a prolin /vagy P-aminosav/ értékek), hormonanyagcserét (adrenalin, DOPA, 3-methoxy-tirozin értékek) és bélmikróba aktivitást (methylamine, p-cresol szulfát, hippurate értékek) jelzett.

  • A sötét étcsokoládé csökkentette a stresszhormonok, a kortizol és a katekolaminátok szintjét a vizeletben.

  • Az étcsokoládé részben normalizálta a stresszhez kapcsolódó különbségeket az energia-anyagcsere esetében, valamint a bélmikróbák tevékenységét is.

Mindezekből a kutatók az alábbi következtetéseket vonták le:

A kutatás igen erős bizonyítékul szolgál arra nézve, hogy napi 40 gramm étcsokoládé elfogyasztása egy 2 hetes időszak során már elegendő ahhoz, hogy képes legyen módosítani az emberek anyagcseréjét, mégpedig mind a baktériumgazda emberek, mind a bennük élősködő bélmikróbák anyagcseréjét.

A napi étcsokoládé fogyasztás pozitívan hathat azoknak az embereknek az anyagcseréjére, akiknek a stressz-szintjük magas. A lefolytatott kutatás eredményei jelentős mértékben hozzájárulnak a kutatóorvosok által jelenleg is hasonló témában folytatott kutatómunkájukhoz, azaz „bizonyos élelmiszerek emberi anyagcserére gyakorolt hatásának a bélmikróbák tevékenységének adaptációján keresztül történő megállapításához”
Címkék: étcsokoládé, stressz, metabolikus válasz, csokoládé, idegesség, cukor
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!