Az epilepsziára szedett gyógyszerek magzati halált vagy születési rendellenességet okozhatnak

Az epilepsziára szedett gyógyszer, a valproát, nagyobb kockázatnak teszi ki a magzatot, mint a többi általában használt gyógyszer epilepsziára, a magzati halált vagy születési rendellenességet nézve.

Négy epilepsziára szedett gyógyszert teszteltek a tanulmányban, és a valproát okozta a legnagyobb veszélyt a magzatra. A valproátot szedő terhes nők 20%-ának születési rendellenességel jött világra a babája (koponya vagy bordák eldeformálódása és agyi, szív- és tüdőproblémák) vagy maghalt.

A veszély alacsonyabb volt a feintoin, a karbamazepin és a lamotrigin esetében. A tanulmány eredményei megegyeznek több nem régi tanulmánnyal is.

“A bizonyíték egyértelműen megmutatja, hogy a valproát nagyobb eséllyel okoz születési rendellenességeket, mint más általánosan használt gyógyszerek epilepsziára.” mondta a tanulmány írója Kimford Meador, MD, a University of Florida in Gainesville és az American Academy of Neurology munkatársa. “Sajnos sok orvos és terhes nő nincsen tisztában a veszélyekkel.”
 
A tanulmány 333 anya-baba párost vizsgált az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.
 
Meador azt tanácsolja, hogy az orvosok beszéljenek betegeikkel a veszélyekről, amiket a valproát okozhat, amikor kiválasztják az epilepszia elleni gyógyszert a mamának a terhesség időszakára. Azokat a betegeket, akik már valproátot szedtek, szintén fel kellene világosítnai a veszélyekről.
 
“Annak ellenére, hogy a valproát továbbra is fontos kezelési módszer lesz azoknál a nőknél, akik nem tudnak más fajta epilepsziára kifejlesztett gyógyszert szedni, azt javasoljuk, hogy a valproátot ne használja olyan nő, akinél a terhesség lehetősége fönnáll, de ha mégis használja, akkor a dózist annyira csökkentsék, amennyire csak lehetséges.” mondta Meador.
Címkék: epilepszia, magzati halál, gyógyszerek, születési rendellenesség
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!