Az emlőrákot túlélt túlsúlyos és extra szűz olíva olajban gazdag diétát folytató nők fogyása csökkenti az emlőrák kiújulásának kockázatát

Az amerikai Rhode Island Államban működő Miriam Kórház kutatói tanulmányuk során azt állapították meg, hogy az olíva olajnak további potenciális, egészségre gyakorolt jótékony hatása van – az emlőrákot túlélt nők jóval nagyobb súlyvesztésről számolnak be, ha olíva olajban gazdag diétán élnek, mint a hagyományos, zsírban szegény diétát tartó nők.

A kutatási eredmény az emlőrákos nők számára nagy jelentőségű lehet, mivel az emlőrák diagnózisának felállítása idején fennálló többlet súly, illetve a rák kezelése során felszedett mérsékelt súlytöbblet is a rák kiújulásának megnövekedett kockázatával jár együtt, különösen azon középkorú nők körében, akik már túl vannak a menopauzán.

A kutatók által lefolytatott kísérleti tanulmányban részt vett nők 1.500 kalóriás diétán éltek, egy részük a hagyományos, zsírban szegény diétát követte, amely egyébként megfelelt az amerikai Nemzeti Rák Intézet ajánlásának, míg a többiek egy extra szűz olíva olaj diétát követtek, mely részben hasonlatos a jól ismert mediterrán diétához. A kétfajta diéta megkezdését követő 8 hét múlva a részt vevők választottak maguknak egy diétát, amelyet még 6 hónapig tartottak be, hogy súlyuk tovább csökkenjen.

A tanulmány megállapításai szerint azoknak a nőknek a 80 %-a, akik az extra szűz olíva olaj diétát követték, induló súlyuk több, mint 5 %-át elveszítették, míg ezt a másik diétán lévők közül csak 31 % érte el. A kutatók akkor lepődtek meg igazán, amikor mindkét diéta kipróbálása után a legtöbb nő a kevésbé konvencionális, nagyobb zsírtartalmú olíva olaj diétát választotta, mondván, hogy az így készült ételek sokkal élvezetesebbek, anyagilag megengedhetik maguknak és a diéta összetevőihez is könnyű hozzáférni.

Mary Flynn PhD szerint, aki a kutatásról megjelent publikáció szerzője, és egyben kutató dietetikus a Miriam Kórházban, valamint segédprofesszor egy másik egyetemen, nagyon sok emlőrákos beteg nem is tud róla, hogy a súlytöbblet és az emlőrák kialakulása között bizony összefüggés van.

„Ez az, amiért számunkra fontos volt, hogy a két diéta típust összehasonlítsuk, és képesek legyünk annak meghatározására, hogy melyik az, amelyet a nők nemcsak élvezettel követtek, de a legjobb súlyvesztési eredményt is produkálta, mivel mindenképpen az az a diéta, amihez a nők azután ragaszkodnak. A mi kísérleti tanulmányunkban ez a diéta az extra szűz olíva olajban gazdag diéta lett, amely egészséges zsírsavak forrása, és olyan ételekben használható fel, amelyek az egészség javulásával társíthatóak: pl. olíva olajjal leöntött friss saláta és zöldségfélék, babfélék és más egyéb, veteményesből származó termékek.” – összegezte a segédprofesszor asszony.

Az extra szűz olíva olaj fogyasztása Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban is a mellrák csökkenésével hozható összefüggésbe, ahol ezt a típusú olajat nagy mennyiségben fogyasztják. Más egyéb tanulmányok a karotinoidok rák ellenes hatását emelik ki, amelyek a gyümölcsök és zöldségfélék piros, narancsszínű és sárga pigmentjeiben találhatóak meg. A karotinoidok erős antioxidánsok, két nagy csoportjuk van: a karotinok – a béta-karotin a legismertebb, mint A-provitamin – és a xantofilliok, melyek közé tartozik többet között a lutein is.

Az amerikai Nemzeti Rák Intézet listáján szerepel a „kövérség”, mint az emlőrák kiújulásáért felelős kockázati faktor, de az Intézet mégsem ajánl ezeknek a nőknek a fogyáshoz specifikus diétát, habár a diétás zsírok fogyasztásának csökkentése konzisztensen ajánlott az emlőrák egyik megelőző lépéseként.

Mary Flynn kutató dietetikus fejlesztette ki az olíva olaj diétát, amelyet a kísérleti tanulmányban alkalmaztak, az alábbiak szerint: naponta legalább 3 evőkanál extra szűz olíva olaj elfogyasztása ajánlott, lehetőleg reggelente kiegészítve diófélék fogyasztásával. A tanulmányban részt vevő nők naponta három adag gyümölcsöt is fogyasztottak, és mindennap korlátlan mennyiségben ettek nyers zöldségféléket, és a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása is nagy hangsúlyt kapott táplálkozásukban. Hetente ehettek korlátozott mértékben baromfiféle húsát és halat, de a vörös hús és a többszörösen telített zsírok, mint amilyen a növényi eredetű olajak is (pl. napraforgó olaj), fogyasztása tilos volt.

Mivel a Nemzeti Rák Intézet által javasolt alacsony zsírtartalmú diéta nem túl speciális, az ezt a diétát betartó nők sokkal kevesebb korlátozással szembesülhettek. Az ő diétájuk naponta legalább 5 adag zöldség és gyümölcs, megközelítőleg 25-50 grammnyi zsírféle, és 15-20 dekagramm sovány, de nem vörös hús fogyasztásából állt.

A kutatásba 44 túlsúlyos (legalább 25-ös BMI indexű), invazív emlőrákkal diagnosztizált, 50 év feletti nőt vontak be, akiknél már legalább 4 év eltelt az emlőrákjuk kezelése óta. A diéta sorrendjét véletlenszerűen szabták meg, és a résztvevők mindkét diéta típust 8 héten át tartották be. A résztvevő nők kaptak egy étkezési tervet, valamint recepteket is a kétféle diétához, és megkérték őket, hogy legalább hetente három napon át vezessenek táplálkozási naplót mindkét diéta típus esetén 4, illetve 8 héten keresztül, majd az utókövetési időszakban 3, vagy 6 hónapon keresztül. Kezdéskor és mindegyik kísérleti időszak végén megmérték a súlyukat és vérvizsgálatot végeztek.

A résztvevő 44 fő nőből 28-an teljesítették mind a két fajta diétát, és 19 fő abból a 22-ből, akiket a 6 hónapos utókövetési időszakra kiválasztottak, az olíva olajon alapuló diétát választotta. Mind a 19 nő megtartotta a súlyát, vagy további súlyt veszített az utókövetési időszak alatt.

„Meglepőnek találtam ezt az eredményt, különösen azért, mert az alacsony zsírtartalmú diéta sokkal ismertebb a nők körében, éppen ezért úgy gondoltam, azt fogják választani. Azonban azok a nők, akik élvezettel fogyasztották az olíva olajban gazdag diétát, nemcsak arról számoltak be, hogy fogytak, de eközben éhesek sem voltak! Ezért is javasoltuk nekik, hogy minden egyes étkezés alkalmával fogyasszanak extra szűz olíva olajat, vagy dióféléket, így aztán nem kívánnak majd az étkezések között nassolni, ami szintén szerepet játszik a fogyásukban.” – fejtette ki véleményét a segédprofesszor asszony.

Ahogyan azt a kutatók várták, az extra szűz olíva olajban gazdag diéta a vérképeken is javított: a résztvevők triglicerid szintje alacsonyabb lett, a jó, azaz a HDL koleszterinszintjük pedig emelkedett. A vér magas triglicerid szintje és az alacsony HDL szint növekvő rákkockázattal jár együtt.


Címkék: mellrák, diéta, oliva olaj, emlőrák, daganat, súlyvesztés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!