Az emlő- és a bélrák hatékony megelőzésére a WCRF International a kiadós sétát és a fizikai aktivitás szintjének növelését javasolja

A WCRF International (Nemzetközi Világ Rákkutató Alap angol neve) becslései szerint az Egyesült Királyságban minden évben legalább 10.000 emlő- és bélrákos eset előfordulását lehetne megelőzni, ha az angol emberek hajlandóak lennének a kiadós sétára, vagy a mindennapos fizikai aktivitás szintjének növelésére.

A WCRF International jelszava: „Állítsuk meg a rákot, mielőtt a betegség kialakulna”.

A társaság fenti véleményének ismertetését úgy időzítette, hogy az éppen egybeesik az „Együtt Sétálás” elnevezésű új kampánya elindításának idejével. A kampány célja az, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a mérsékelt fizikai aktivitás - beleértve a sétát is – segít a rák kialakulásának megelőzésében.

A WCRF International becslése szerint a bélrákos megbetegedések közül évente 4.600 esetet, míg az emlőrákos megbetegedések közül évente 5.500 esetet lehetne megelőzni az Egyesült Királyságban, ha a lakosság sokkal aktívabb lenne: ezt már azzal is el lehetne érni, ha naponta egy fürge sétát tennének az emberek, illetve a mindennapos életük szerves részévé tennék a sétát, például autó helyett gyalog járnának bevásárolni, vagy legalább tömegközlekedési eszközökkel.

További előny lenne, hogy a rendszeresen aktív emberek kevésbé hajlamosak az elhízásra, amely szintén a rák kialakulásának egyik kockázati tényezője. A szervezet szerint az embereknek sokkal aktívabbaknak kellene lenniük fizikailag, és olyan mozgásformát kellene ehhez választaniuk, amely naponta legalább fél órán keresztül megemeli a pulzusszámot (azaz gyorsítja a szívritmust). A WCRF International vezetői szerint még arra sincs szükség, hogy egyszerre félórát szakítsanak idejükből mozgásra az emberek, ha kétszer 15 percet szánnak gyaloglásra, vagy más fizikai tevékenység végzésére, az éppolyan megfelelő, a lényeg, hogy a pulzust valamilyen mozgásforma naponta összesen legalább 30 percen keresztül megemelje.

A nemzetközi szervezet helyettes tudományos vezetőnője, Dr. Rachel Thompson szerint még a relatíve mérsékelt aktivitási szint emelkedés is képes lenne évente az Egyesült Királyságbeli rákesetek ezreinek előfordulását megelőzni – így tehát senkinek sem kell úgy éreznie, hogy rá van kényszerítve arra, hogy mindennap fitnesz terembe járjon mozogni. Véleménye szerint már apró változtatásokkal is lehet mérsékelni a rák kialakulásának kockázatát.

Dr. Thompson arra buzdítja az embereket, hogy a sétát hobbi szinten űzzék, kevesebbet járjanak autóval, vagy tömegközlekedési eszközökkel, mert már ez az apróság is valódi változást hozhat az egészségükben. Álláspontja szerint a WCRF International azért indította meg sétakampányát, hogy a Királyságban még több embert vegyen rá a sétálásra, a rendszeres fizikai aktivitásra, mert egyre nyilvánvalóbbak a bizonyítékai annak, hogy a mozgás képes megelőzni a rák kialakulását. Szerinte erről még mindig csak keveseknek van tudomásuk, mindössze a lakosság 1/3-a van ezzel tisztában.

Egy másik tisztségviselő szerint a WCRF International ezt az üzenetet kampányán keresztül megpróbálja mindenkihez eljuttatni, és nem számít, ki hol él az Egyesült Királyságban, valószínűleg mindenki talál a közelében egy kellemes helyet, ahol sétálhat.

Az „Együtt Sétálás” kampány egyben arra is kéri az embereket, hogy támogassák a WCRF munkáját azzal, hogy lakóközösségükben barátaikkal és családtagjaikkal közös sétákat szerveznek, és ez egyben hozzá is segíti őket ahhoz, hogy a gyaloglás szokását rendszeresen élvezhető tevékenységgé változtassák, amellyel saját rákkockázatukat csökkenthetik.

A szervezet e célok megvalósítása érdekében saját weblapján információs csomagot, szponzorálási űrlapot, meghívót és egyéb dolgokat is elérhetővé (és letölthetővé) tett, amelyek segítik az embereket a közös séták megszervezésében.


Címkék: emlőrák, bélrák, séta, fizikai aktivitás, mozgás, sport, rák, daganat
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!