Az elsőszülött gyermekeknél nagyobb az asztma vagy az allergia kockázata

Az elsőszülött gyermekeknek nagyobb kockázatuk van arra, hogy asztma vagy allergia alakuljon ki náluk, mert más állapotokat tapasztalnak meg a méhben, egy új kutatás szerint az Isle of Wight-től az Egyesül Királyságban, amit az American Thoracic Society  nemzetközi konferenciáján fognak bemutatni Torontóban.

Ahhoz, hogy meg tudják állapítani, hogy az aszma és allergia fokozott kockázata az elsőszülött gyermekeknél szülés előtti folyamat eredménye szülés utáni tényezőkkel, a kutatók megvizsgálák, hogy a születési sorrend hat-e különböző immunmarkerekre, amik már megvannak a születésnél, beleértve az IL-13 gén DNS-ében való változásokat, amiket az allergia kialakulásához kötnek.

Több mint 1.200 újszülöttet toboroztak az Isle of Wight-ből és kiderítették a születési sorrendjüket, azután mintát vettek az IgE köldökzsinórvérükből, ami az allergia kialakulásának indikátora, és lefolytattak skin prick teszteket 4 és 10 éves korban. “Ez az első tanulmány, ami teszteli, hogy a gének hatásai különböznek-e az elsőszülött és a többi gyermeknél az asztma és az allergia kialakulásában.” mondta Wilfried Karmaus, M.D., M.P.H., a University of South Carolina munkatársa.

Kimutatták, hogy az elsőszülöttek között a IL-13 génvariánst az IgE köldökzsinórvér statisztikailag jelentősen magasabb relatív kockázatának meglétéhez kötötték, a fokozott allergiás reakció előjelének. A magasabb kockázat maradni látszott az idősebb gyermekekben is; 4 és 10 évesen a nagyobb mennyiségű IgE köldökzsinórvérrel rendelkező gyermekek még mindig valószínűsíthető pozitív skin prick tesztet produkáltak. Ezek a kapcsolatok nem voltak megtalálhatóak azokban a gyermekekben, akik nem elsőszülöttek voltak.

“Nem voltuk meglepődve, hogy a születési sorrendnek hatása volt az immunrendszer kialakulására, de meglepődtünk viszont azon, hogy ez a kölcsönhatás megmaradt legalább 10 éves korig.” mondta Dr. Karmaus.

Ez a gén-születés sorrend hatás jelzi, hogy a gének különbözően viselkednek az elsőszülött gyermekekben. “Az eredményeink hozzáadódnak a bizonyítékokhoz, hogy az allergiás reakciók a terhesség alatt állítódnak be és azután hatással vannak a betegségre a későbbi életben.” adta hozzá. “Ez az eredmény részben magyarázatul szolgálhat az asztma és az allergia gyakoriságára gyermekeknél az elmúlt 30 évben, elsősorban a nyugati világban, amíg fejlett nemzetek születési rátája folyamatosan csökken.”

Jelezheti azt is, hogy vannak módszerek az aszma és allergia kialakulásának esélyeinek csökkentésére az elsőszülötteknél, a méhben lévő viszonyok megváltoztatásával. “Ha előállíthatnánk terhességi viszonyokat az elsőszülötteknek, amik hasonlítanak a később született gyermekekéihez, megelőzhetnénk az aszma és az allergia kialakulásának 20-30%-át.” vonta le a következtetést Dr. Karmaus. “Az immunrendszer feljődésének szülés előtti megtöltésének folyamatának jobb megértése a közbenjárás új és izgalmas útjait nyithatja meg.”


Címkék: asztma, allergia, gyerek, gyerekek, testvérek
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!