Az első, erőszakos tinédzserkori párkapcsolat hatásai

Az amerikai Ohiói Állami Egyetem egy friss kutatása szerint azoknak a fiatal felnőtteknek a több mint 1/3-a, akik tinédzserként egy randevú során valamilyen erőszak áldozatává váltak, arról számoltak be, hogy kamaszkoruk további részében még kettő vagy több abúzív (erőszakos) partner is jelen volt az életükben.


Az Ohiói Állami Egyetem kutatói 271 fő főiskolai hallgatót kérdeztek meg arról, hogy visszaemlékeznek-e bármilyen randevú során ellenük elkövetett erőszakos cselekményre, beleérte a pszichológiai, a fizikai és a szexuális erőszakot, amely 13 és 17 éves koruk között történt. Összességében a megkérdezett fiatal férfiak és nők közel 2/3-a tárt napvilágra valamilyen tinédzserkorban ellenük elkövetett abúzus típust.

Ennek a vizsgálatnak a legmeglepőbb része az volt, hogy a megkérdezett főiskolások arról számoltak be, hogy tinédzserkorukban később még volt két vagy több erőszakos partnerük. Dr. Amy Bonomi, a vizsgálatról szóló beszámoló vezető szerzője és az Ohiói Állami Egyetem humánfejlődési és családtudományi társprofesszor asszonya az alábbiakat mondja ezzel kapcsolatosan: „Kb. minden harmadik, erőszakos cselekmény áldozatává vált tinédzsernek nemcsak egy erőszakos barátja vagy barátnője volt. Az első ilyen erőszakos kapcsolat megtapasztalása lehetett egy trend kezdete is.”

A kutatási beszámoló az ún. nyílt hozzáférésű, angol tulajdonban lévő publikáló cég, a BioMed Central Ltd. „BMC Közegészségügy” c. weblapján jelent meg. A beszámoló rámutat arra, hogy a pszichológiai erőszak az alábbi, leggyakoribb abúzív mintákat jelenti: káromkodás, ordítozás, kontrolláló viselkedés, megalázás és gúnynéven szólítás.

A szakemberek körében gyakori vita tárgyát képezi az, hogy a gúnynéven szólítás és a sértegetések vajon beletartoznak-e az abúzus fogalomkörébe, de Dr. Bonomi szerint egyértelmű, hogy igen. Korábbi kutatások azt igazolták, hogy a pszichológiai abúzus felnőttek esetében is ártalmas és a professzor asszony célja az volt, hogy lássa, vajon igaz-e ez a kamaszkorúak esetében is.

A vizsgálat során 271 fő, 21 év alatti főiskolai hallgató válaszolt egy online kérdőívre, amelyben a múltbeli, 13 és 17 éves koruk között lezajlott randevúk történetéről kérdezték őket ki. A kutatók az ún. idővonal visszakövetéses interjú módszeréhez hasonló technikát alkalmaztak, melynek során megkérték a résztvevőket arra, hogy emlékezzenek vissza a legutolsó, 13 és 17 éves koruk között létesített párkapcsolatukra és azzal kapcsolatosan tettek fel nekik kérdéseket. Megkérték őket, hogy a legutolsó előttit megelőző két párkapcsolatukra is emlékezzenek vissza. A módszertani technikák közül a kutatók alkalmazták az emlékrögtönzéseket, például azt, hogy a középiskola hányadik évfolyama kapcsolódik bennük össze egy párkapcsolat kezdetével és befejezésével.

A kutatók végül váratlan eredményre bukkantak, amely azt mutatta, hogy a 13 és 17 éves koruk közötti párkapcsolatokra visszaemlékező főiskolások 1/3-a arról számolt be, hogy mint tinédzsernek, egynél több erőszakos partnere volt. (Érdekes, hogy azokban a korábbi kutatásokban, ahol nem főiskolásokat, hanem felnőtteket kérdeztek ki, a felnőtt emberek azt mondták, hogy csak egy abúzív partnerük volt.)

A főiskolás lányok arról számoltak be, hogy a fiú partnerek kontrolláló magatartása már a 13 és 15 éves kor között létesített kapcsolataikban is megnyilvánult. Hasonlóképpen, a fiúk azt mondták, hogy a lánypartnerek általi megalázásuk és gúnynéven szólításuk szintén korán, 13 és 15 éves koruk között kezdődött.

A főiskolás lányok a tinédzser korszakukból 16 és 17 éves koruk között tapasztalták meg, hogy a fiú partnereik nyomást gyakorolnak rájuk a szexuális viszony létesítése érdekében. A megkérdezett főiskolás lányok csaknem 25 %-a tapasztalt ebben az életkorban szexuális nyomást, konkrétan azt, hogy a fiú könyörög a nemi kapcsolat létesítéséért, szemben azzal, hogy a fiúknak csak a 11 %-a tapasztalta ezt meg a lánypartnereikkel kapcsolatosan (ahol a lányok könyörögtek a szexért).

A fiúk 13 %-a számolt be arról, hogy 13 és 17 éves kora között a lányok fizikailag bántalmazták őket, ugyanakkor a lányoknál ez az arány mindössze valamivel 5 % felett volt.

Általános feltételezés az, hogy a párkapcsolati abúzusra csak az alacsony jövedelmű és a nem kiváltságos társadalmi osztályokba tartozó tinédzserek körében kerül csak sor. Ezek az eredmények azonban azt igazolják, hogy a tehetős szülők tinédzser gyermekeivel is megtörténik mindez, olyanokkal is, akik főiskolán készülnek továbbtanulni.

Dr. Bonomi társprofesszor asszony az alábbi következtetéseket vonta le: „Nagyon sok tinédzserkorú gyermek túl korán, már 13 éves korában párkapcsolatot létesít. Szükség van arra, hogy megtanítsuk ezeknek a fiataloknak azt, hogy mit jelent az egészséges párkapcsolat és hogyan tűzzék ki a szexuális határokat. Ez azonban nem történhet meg mindössze egyetlen egy osztályfőnöki vagy egyéb óra keretében, hanem az iskolákban ennek folyamatos témának kell lennie.”


Címkék: tinédzser, randevú, erőszak, áldozat, kapcsolat, partner
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!