Az első baktériumölő és remineralizáló nanokompozit fogtömés megjelenése a fogászatban


Az amerikai Marylandi Egyetem Fogászati Iskolájának a tudósai nanotechnológia segítségével megalkották az első olyan fogtömő kompozitot, amely megöli a káros baktériumokat és regenerálja azt a fogstruktúrát, amely a bakteriális szuvasodás következtében pusztult el.


„Az új kompozit – szemben a hagyományos tömőanyagokkal, amelyek csak a szuvasodást tudják mérsékelni – egy forradalmi dentális „találmány”, amely képes azokat a káros baktériumokat kontroll alatt tartani, amelyek a szájüreg természetes mikroorganizmus kolóniájával együtt léteznek.” – mondja Dr. Huakun (Hockin) Xu, az Egyetem professzora és egyben az Operatív Fogászat, Endodoncia és Fogpótlástan Osztály Bioanyagok és Szövettechnológia Divíziójának az igazgatója.

„A fogszuvasodás azt jelenti, hogy a fogak ásványianyag-tartalmát a fogak felszínén megtelepedett biofilmekben vagy plakkokban lévő baktériumok által elválasztott organikus savak feloldják. Ezek az organizmusok átkonvertálják a szénhidrátokat savakká, amelyek csökkentik a fogak struktúrájában lévő ásványi anyagok mennyiségét.” – mondja Xu professzor.

Miután a fogorvos a fogászati fúróval kitisztítja a fogból az elszuvasodott részeket, a kavitás (üreg) még mindig tartalmaz reziduális (visszamaradt) baktériumokat. A professzor szerint az nem lehetséges, hogy egy fogorvos az összes elszuvasodott szövetet eltávolítsa, ezért fontos a reziduális baktériumok káros mellékhatásait semlegesíteni és pont ez az, amit az új nanokompozitok képesek megtenni.

A kutatók antibakteriális ágenseket építettek be a fogtömés alábélelő (primer) anyagába, melyet először használták a fogorvosok egy kifúrt fogüreg előkészítéséhez, valamint az adhezívekbe (bondok, magyarul kötőanyagok) is, melyeket a fogorvosok a preparált kavitásban terítenek szét, hogy a tömés mikroretencióval a fogszövethez rögzüljön.

„Annak oka, hogy az antibakteriális ágenseket a primerekbe és adhezívekbe egyaránt be akarjuk juttatni, az, hogy ezek az első anyagok, melyek a kavitás belső felszínét fedik és befolynak a fogban lévő apró dentincsatornákba (tubulusok).” – magyarázza Xu professzor. „A foghelyreállítások sikertelenségének fő oka a másodlagos fogszuvasodások (caries) megjelenése a helyreállítás határainál. Az új primer és adhezív anyagok használata meg fogja ölni a reziduális baktériumokat.”

A Marylandi Egyetem új nanokompozitjával készült töméseknek az antibakteriális primerrel és adhezívekkel együtt a hagyományos technikák alkalmazásakor jellemző tipikusan 5-10 éves időtartamnál hosszabb ideig kell tartaniuk, bár a tudósok eddig még nem tudták alaposan tesztelni a nanokompozit élettartamát. Xu professzor szerint az új nanokompozit és a nano-szerkezetű adhezívek kulcsfontosságú összetevői a kalcium-foszfát nanorészecskék, melyek a fog ásványianyag-tartalmát regenerálják. Az antibakteriális komponensnek kvaterner ammónium és ezüst nanorészecskékből álló alapja van, magas pH értékkel. Az alkalikus (lúgos) pH korlátozza a fogbaktériumok savtermelését.

„Alapvető fontosságú, hogy folytatjuk ezeknek az anyagoknak a tökéletesítését, mind antibakteriális, mind reminalizáló kapacitásukban megerősítjük őket, valamint élettartamukat is megnöveljük.” – teszi hozzá a professzor.

Az új anyagokat önkéntesek nyálából származó biofilmek használatával laboratóriumokban tesztelték. Xu professzor kutatói teamje következő lépésként azt tervezi, hogy a brazíliai Cearái Szövetségi Egyetemmel együttműködésben ezeket az új termékeket állati fogakban és humán önkénteseknél is letesztelik.

Dr. Nancy Cowger, az Egyetem Technológia Transzfer Hivatalának engedélyezéssel foglalkozó tisztviselője szerint a Marylandi Egyetem nanokompozit, primer és adhezív technológiáinak a szabadalmaztatása már folyamatban van.


Címkék: fogászat, fogorvos, fogszuvasodás, fogtömés, nanotechnológia, baktérium
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!