Az elhízás felgyorsítja a májzsugor (cirrózis) progresszióját

Amerikai és európai kutatók egy több központú kutatás során megállapították, hogy a megnövekedett testtömegindex (BMI) a kompenzált (orvosilag karbantartott) cirrózisos betegek klinikai dekompenzációjának egy független előrejelzője, függetlenül a portális vérnyomástól és a májfunkciótól.

Ez a megállapítás azt sugallja, hogy az elhízás (kövérség) felgyorsítja a májzsugor (cirrózis) progresszióját és így minden, a BMI csökkentésére irányuló erőfeszítés javíthatja az előrehaladott májbetegségben szenvedő betegek prognózisát. A kutatásról szóló beszámoló a „Májbetegségek Vizsgálatának Amerikai Társasága” Hepatológia c. szakfolyóiratában jelent meg.
 
Az elhízás (kövérség) globális egészségügyi járványnak számít. A WHO (Világ Egészségügyi Szervezete) egy jelentése szerint 2008-ban a világon 1.5 milliárd, 20 éves és annál idősebb ember volt túlsúlyos és 1980. óta az egész világra kiterjedő elhízás több mint megkétszereződött. A WHO becslése szerint a túlsúlyos populációból több mint 200 millió férfi és közel 300 millió nő volt kifejezetten kövér.

Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy az elhízás az olyan krónikus májbetegségek egy gyakori kiváltó oka, melyek cirrózisba progrediálhatnak. Egy vizsgálat becslései szerint a májcirrózisos esetek 17 %-a a többlet testsúlynak köszönhető. További vizsgálatok megállapították, hogy a májzsugorban szenvedő betegek alacsonyabb túlélési rátájáért inkább az elhízáshoz köthető májbetegségek felelősek, mintsem a vírus okozta májcirrózis.

„Figyelembe véve az elhízás krónikus májbetegségekre gyakorolt káros hatásainak korábbi bizonyítékát, feltételeztük, hogy a megnövekedett BMI növelheti a kompenzált cirrózisból dekompenzált cirrózissá való átmenet kockázatát.” – mondja Dr. Guadalupe Garcia-Tsao, a connecticuti Yale Egyetem Orvostudományi Iskolájának orvosprofesszora.

A nemzetközi kutatóteam 161 fő, kompenzált májzsugorban szenvedő résztvevőt verbuvált, akik egy másik vizsgálatban a visszértágulatok kialakulása megelőzéseképpen béta-blokkoló típusú vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedett. A résztvevőket egészen a klinikai dekompenzáció (hasvízkór, hepatikus enkefalopátia vagy visszértágulat vérzés) bekövetkeztéig követték nyomon vagy 2002. szeptemberéig. Közben laboratóriumi teszteket és portális vérnyomásméréseket végeztek.

A BMI analízis azt mutatta, hogy a résztvevők 29 %-a tartozott a normális testsúly tartományba, 40 %-a a túlsúlyosba és 30 % kifejezetten kövér volt. A kutatás alanyait átlagosan 59 hónapon keresztül követték nyomon, ez idő alatt a betegek 30 %-ánál jelentkezett klinikai dekompenzáció. A cirrózis dekompenzációjának bekövetkezése (vagyis a hasvízkór, a varixvérzés vagy a hepatikus enkefalopátia kifejlődése) nagyobb arányban volt megfigyelhető a normális BMI tartomány felső értékébe tartozók körében – a túlsúlyosok 31 %-ánál és a kövér emberek 43 %-ánál, szemben a normális BMI-vel rendelkező betegek mindössze 15 %-ával. A kutatók megjegyezték, hogy a klinikai dekompenzáció kifejlődésének a valószínűsége szignifikánsan magasabb volt az abnormális BMI-vel rendelkező betegek körében.

„A túlsúlyos vagy kövér emberek ki vannak téve a májcirrózis progressziója felgyorsulásának a nagyobb kockázatának. A súlycsökkentés javíthatja a magas kockázatú populáció körében a betegség kimenetelét és azok a vizsgálatok, amelyek ezzel a specifikus kérdéssel foglalkoznak, szavatolják is ennek igazságát.” – vonta le a következtetést Dr. Garcia-Tsao.


Címkék: máj, márzsugor, BMI, testsúly, hízás, cirrózis, vérnyomás, májfunkció
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!