Az elégtelen szájüregi egészség károsítja a gazdasági produktivitást az Egyesült Királyságban


Az Egyesült Királyságban (angol rövidítése: UK, tagja Nagy-Britannia és Észak-Írország) több mint két millió ember hiányzott már a munkából a gyenge orális egészsége miatt. Az Egyesült Királyság gazdaságát szükségtelen módon károsítja az, hogy az elmúlt öt év során becslések szerint két millió ember vett igénybe betegszabadságot elégtelen orális egészségi státusza miatt.


A legtöbb fog- és fogíny probléma a megfelelő orális egészségügyi rutin ellenőrzés igénybevételével megelőzhető lenne, de az Egyesült Királyság 29 milliónyi aktív dolgozójának kb. a 7 %-a az elmúlt öt év során legalább egyszer fogproblémák miatt vett ki betegszabadságot.

A betegnapok száma valószínűleg még ennél is magasabb lehet, mivel nagyon sok ember nincs tudatában annak, hogy az elégtelen szájüregi egészség az olyan akut kórképek kifejlődése nagyobb kockázatának teszi ki őket, mint pl. a szívbetegség, a cukorbetegség és a stroke.

Ezeket az adatokat a UK vezető egészségügyi alapítványa, a „Brit Dentális Egészség Alapítvány” publikálta, mégpedig az ún. „Nemzeti Mosoly Hónapja” elnevezésű éves kampánya részeként. A kampány elsődleges célja az, hogy felhívja a lakosság figyelmét a saját szájüregi egészségével való törődés fontosságára. Az Alapítvány ügyvezető igazgatója, Dr. Nigel Carter szerint ezek az eredmények egyáltalán nem meglepőek.

„A kormányzati statisztikák azt mutatják, hogy a teljes felnőtt lakosság egynegyede (durván 15 millió fő) az elmúlt két év során egyáltalán nem kereste fel a fogorvosát és hasonló nagyságú azoknak a száma, akik csak naponta egyszer mosnak fogat. Az ilyen rossz orális egészségi szokások járulnak hozzá ahhoz, hogy minden tíz felnőtt lakosból kb. három szenved rendszeresen fogfájdalomtól és van kezeletlen szuvas foga. Gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy ezen emberek jelentős része ne vegyen ki betegszabadságot a munkahelyén és így az Egyesült Királyság gazdaságának a produktivitását károsítják.” – magyarázza Dr. Carter.

„Az orális egészség fontosságát gyakran háttérbe szorítják a munkahelyeken az olyan, meglehetősen gyakori, rövid távú hiányzást kiváltó okok, mint pl. a megfázás, az influenza, a gyomorrontás, a fejfájás, a migrén, a hátfájdalom és a stressz. Elemzésünk eredményei azt mutatják, hogy az elhanyagolt szájüregi egészség idővel a dolgozók jelentős részét érinti, így az egészséges munkaerő-állomány fontos tényezőjének számít.” – teszi hozzá a doktor.

A „Nemzeti Mosoly Hónapja” az Egyesült Királyság leghosszabb ideig – május 20-tól június 20-ig - tartó egészségügyi kampánya, amely mindenkit arra buzdít, hogy legalább naponta kétszer két percig mosson fluorid tartalmú fogkrémmel fogat, csökkentse a cukor tartalmú élelmiszerek és üdítőitalok fogyasztását, valamint olyan rendszerességgel keresse fel a fogorvosát, ahogyan azt az orvos megköveteli.


Címkék: fog, száj, orális egészség, betegszabadság, fogászat, szájápolás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!