Az egyiptomi múmiák vizsgálata igazolja, hogy az artériák megkeményedése nem modern betegség

Egy nemzetközi (amerikai és egyiptomi) kutatócsoport, akik Egyiptomban akár 3500 évvel ezelőtt élt emberek mumifikálódott testét CT-vel átvizsgálták, bizonyítékot találtak arra nézve, hogy az artériák megkeményedése, amely a szívinfarktus és a stroke rizikófaktora, nem egy modern betegség és egészen gyakori lehetett a magasabb társadalmi státuszú ókori egyiptomiak között is.

Az ateroszklerózis (magyarul: érelmeszesedés) széles körben elterjedt betegség napjainkban. Az ókori és a mai életstílus közötti különbségek ellenére a kutatók úgy találták, kb. 3 ezer évvel ezelőtt a magasabb szociogazdasági státuszú ókori egyiptomiak körében is előfordulása meglehetősen gyakori volt.

Az Egyiptomi Antikvitások Múzeumában a Krisztus előtt 1213 és 1203 között uralkodott Merenptah fáraó szobrának kísérő tábláján is megtalálható, hogy a fáraó 60 éves kora körül halt meg, ateroszklerózisban, ízületi gyulladásban és fogszuvasodásban szenvedett.

Az amerikai és egyiptomi kutatókból álló csoport – akik között kardiológus, egyiptológus és konzerválási szakértő is volt – a Múzeum 20 múmiájának testét vizsgálta át, a teljes testmaradványra kiterjedő CT-vizsgálattal. Ezeket a múmiákat igen jó állapotban sikerült megőrizni.

A CT-vizsgálat képes kimutatni a kálcium hidroxi apatit jelenlétét, amelyet a csontok őriznek meg, és amelyről úgy gondolják, hogy az előrehaladott ateroszklerózisban – érelmeszesedés, az artériafalon lerakodott puha plakkok az évek múlásával megkeményednek - fellépő meszesedés jelzője lehet.

Az a múmia, amely leginkább az ateroszklerózis jeleit mutatta, Lady Rai múmiája volt, aki Krisztus előtt 1530 körül halt meg. Ahmose-Nefertari királynő szolgálóleánya volt és Mózes előtt kb. 300 évvel és Tutankhamon király előtt kb. 200 évvel azelőtt élt. Az összes múmia, amelyeknek a kilétét meg tudták állapítani, a magasabb szociogazdasági státuszú emberek közé tartozott élete során. Általában Pharaoh udvarában szolgáltak, vagy papok és papnők voltak.

Bár a kutatóorvosok nem voltak képesek arra, hogy megállapítsák, milyen diétán éltek az egyes múmiák, de az köztudott, hogy az akkori magasabb szociogazdasági státuszú emberek csak szarvasmarhát, kacsát és libát fogyasztottak. Bár a kutatók azt sem tudták megmondani, hogy az általuk megvizsgált múmiák esetében a halál oka vajon az ateroszklerózis volt-e, vagy sem, azt meg tudták erősíteni, hogy a betegség legtöbbjüknél jelen volt, ami a következőket sugallja: „Lehet, hogy túl kell néznünk a modern rizikófaktorokon ahhoz, hogy megértsük az érelmeszesedés betegség mibenlétét.” – legalábbis az orvosok számára.
Címkék: Egyiptom, artéria, érelmeszesedés, CT, ókor
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!