Az Egyesült Királyságban forgalomba hoztak egy olyan májfunkciót vizsgáló otthoni tesztet, amely potenciálisan életmentő lehet

Egy nemrég készült Egyesült Királyságbeli felmérés szerint növekszik azoknak az angoloknak a száma, akik veszélyeztetik saját életüket azzal, hogy alkoholfogyasztási problémáik miatt kifejezetten kerülik a háziorvos felkeresését.

A tanulmány eredményeiről szóló beszámoló a „Hepatology” c. angol szakfolyóiratban jelent meg, és 1.039 fő, az Egyesült Királyság (UK) területén élő ember (561 nő és 478 férfi) vizsgálati eredményein alapszik.

A résztvevő személyek ún. LiverCheck, otthoni felhasználásra szolgáló májfunkció ellenőrző tesztet használtak rendszeresen, ennek ellenére 73 %-uk májfunkció probléma jelentkezése esetén sem menne el a háziorvosához, még akkor sem, ha a kialakuló májbetegség már az életét fenyegetné.

A „Luckily LiverCheck”-nek elnevezett (Szerencsés Májfunkció Teszt) tesztelő szett az Egyesült Királyság egyetlen olyan, laboratóriumi pontosságú mérésre alkalmas otthoni tesztje, amely valóban segít a betegeknek. A YorkTest Laboratories cég tesztje két, a májfunkció ellenőrzése szempontjából fontos enzim, az alanin-aminotranszferáz (angol rövidítése: ALT, itthon: GPT) és az aszpartát-aminotranszferáz (AST, itthon: GOT) vérszintjét képes mérni. Ha a vérben ezeknek az enzimeknek a szintje magas, akkor növekszik a májprobléma miatt bekövetkező elhalálozás kockázata.

A University College of London, a nagy múltú egyetemi kollégium hepatológia professzora, Rajiv Jalan és társszerzője azt írják publikációjukban:

„Ezek az adatok megerősítik a GPT és a GOT eredmények orvostudományi fontosságát, mivel e két enzimszint a májbetegség miatt bekövetkező korai elhalálozás markere (jelzője). A betegség természete miatt ugyanis a tünetek már csak akkor jelennek meg, amikor a májkárosodás visszafordíthatatlanná vált, éppen ezért nagyon fontosak a májbetegség korai jeleit kimutatni képes teszteljárások. A laboreredmények alapján a háziorvos az, aki először hívja fel a beteg figyelmét a veszélyre, de nagyon sok az olyan beteg, akiknél az otthon elvégezhető májfunkció tesztek alapvető fontossággal bírnak életük megóvása szempontjából.”

A tanulmány további eredményei az Egyesült Királyság jelenlegi ivási szokásairól aggodalomra okot adó képet festenek, mivel a résztvevők 44 %-a ismerte el, hogy naponta fogyaszt alkoholt, 26 %-uk pedig azt is elismerte, hogy rendszeresen a kétszeresét fogyasztja annak az alkoholmennyiségnek, amit a Királyság kormányzati irányelvei még biztonságosnak tartanak.

A könnyen használható LiverCheck otthoni májfunkció teszt segítségével az emberek remélhetőleg képesek lesznek megérteni májuk állapotát, és felismerni a potenciálisan életveszélyes problémákat. Ilyen teszt korábban egyáltalán nem állt rendelkezésére az alkoholfogyasztásban érintett angol emberek tömegei számára.


Címkék: máj, otthoni teszt, teszt, alkohol, függőség, orvos, májfunkció
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!