Az egészséges táplálkozás visszafordíthatja a metabolikus szindrómát

A metabolikus szindrómában szenvedő betegeknek nagyobb az esélyük arra, hogy visszafordíthatják kóros állapotukat, ha szigorúan követnek egy egészséges diétát – erre a következtetésre jutottak egy angliai vizsgálatot lefolytató szakértők.

Metabolikus szindróma esetén az alábbi 3-4 rizikófaktor egyidejű fennállása jellemző:

  • Hasra lokalizálódó elhízás,
  • Magas vérzsírszint (triglicerid),
  • Alacsony HDL (védő hatású) koleszterinszint,
  • Magas vérnyomás, és
  • Magas vércukorszint, vagy már kialakult II. típusú cukorbetegség.

A metabolikus szindróma hatványozottan növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, illetve az azokban történő elhalálozás esélyét.

Bár az nyilvánvalónak tűnik, hogy az egészséges táplálkozás egészségesebbé is teszi az embereket, a fenti megállapítás azért jelentős, mert rávilágít arra, hogy nem az emberek diétájának egyes összetevői fontosak, hanem maga a diéta típusa és következetes betartása.

Az amerikai Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet szerint a metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél valamilyen szívbetegség bekövetkezésének kockázata kétszeres, míg a II. típusú cukorbetegség kifejlődésének kockázata már ötszörös. Az amerikai lakosság csaknem egynegyede szenved metabolikus szindrómában, ami megközelítőleg 82 millió embert jelent!

A lefolytatott kutatás során Dr. Tasnime N. Akbaraly és kollégái (az angliai London Egyetemi Kollégium kutatómunkatársai) azt vizsgálták, vajon az, hogy egy metabolikus szindrómában szenvedő beteg következetesen ragaszkodik az ún. Alternatív Egészséges Evés Indexéhez (angol rövidítése: AHEI), segít-e a metabolikus szindróma visszafordításában.

Az AHEI index olyan táplálkozási útmutatás sorozat, amelyet az amerikai Harvard Közegészségügyi Iskola kutatói állítottak össze még 2002-ben. Az útmutatások arra helyezik a hangsúlyt, hogy a finomított gabonaőrlemények helyett a teljes kiőrlésű gabonaőrlemény, vörös húsok helyett a fehér húsok fogyasztása, valamint rengeteg gyümölcs, zöldség, diófélék és szója fogyasztása előnyösebb. 2002. óta rengeteg vizsgálat igazolta, hogy az útmutatások betartása csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mind nőknél, mind férfiaknál.

Akbaraly doktornő és kollégái 339 fő, metabolikus szindrómában szenvedő beteg részvételével folytatták le „Vhitehall II_” vizsgálatukat (Fehér Ház II.), amelynek segítségével hosszú távon a brit közalkalmazottak egészségének szociális meghatározóit vizsgálták. Az angol résztvevők egynegyede nő volt, és az összes résztvevő átlagéletkora 56 év volt.
 
5 év elteltével csaknem a betegek felénél már nem állt fenn a metabolikus szindróma. Azok közül a betegek közül, akik a leghatározottabban ragaszkodtak az AHEI útmutatásokhoz, csaknem kétszer annyi embernél váltott ellenkező irányba metabolikus szindrómájuk.

A centrális obesitasban szenvedő (hasra lokalizálódó elhízás, amikor férfiaknál a derékbőség meghaladja a 102 cm-t, nőknél pedig a 88 centimétert) betegek közül azok, akik a legegészségesebb étrendet követték, csaknem háromszor annyian gyógyultak ki a metabolikus szindrómából, mint azok, akik egészségtelen táplálkozási mintát követtek. Az egészséges étkezésnek valamilyen oknál fogva azoknál is erősebb hatása mutatkozott, akik a vizsgálat elején veszélyesen magas triglicerid szinttel rendelkeztek.

„Ez az egész nem arról szólt, hogy a diéta egyes összetevőire kellett az egyéneknek fókuszálniuk. Valójában az egész „csomag” számított, és ez azért is volt fontos, mert ha a diéta része az volt, hogy több gyümölcsöt kellett fogyasztani, akkor azt nem lehetett kiváltani olyan tabletta megvásárlásával, ami koncentrált gyümölcs- és zöldségkivonatot tartalmaz, mert az nem segített a betegeken. Még sarkosabban fogalmazva, ha valaki zöldségcsírát szór tejszínhabos, cukrozott gyümölcsös és szirupos fagyijára, az nem fog részesülni a gabonacsíra előnyeiből. Azon kívül, hogy a metabolikus szindrómában szenvedő betegeknek egészségesen kell táplálkozniuk, nem szabad elfeledkezniük a fizikai aktivitásról sem, amely az egészség megőrzésében – esetükben visszaszerzésében – szintén kulcsfontosságú.” – foglalta össze a vizsgálattal kapcsolatos véleményét egy amerikai egyetemi diéta szakértő.


Címkék: metabolikus szindróma, diéta, elhízás, vérzsírszint, koleszterinszint, vérnyomás, vércukorszint, táplálkozás, étkezés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!