Az egészséges emberek egynegyedénél fedeznek fel CT vizsgálattal addig észrevétlen vese- és érproblémákat

Az egészséges emberek kb. 25 %-ának, azaz egynegyedének vese- és érrendellenességei vannak, ezek azonban nem olyan súlyosak, ami gátolná a vese donációt – állapítja meg egy friss amerikai kutatás.

A kutatás lefolytatói szükségesnek érzik, hogy további vizsgálatok meghatározzák, ezek a rendellenességek hogyan érintik az egyébként egészséges emberek hosszú távú egészségi állapotát.

A lefolytatott kutatás során a kutatóorvosok csaknem 2000 fő felnőtt, a Mayo Klinikán önkéntes veseadományozóként jelentkező emberen végeztek el vese- és veseartéria CT vizsgálatokat. Az eredmények azt mutatták, hogy a potenciális donorok legalább egynegyedének rendellenességeik vannak. A leggyakoribb probléma a vesekő volt, ami a résztvevők 10 %-ánál volt megtalálható.

Bizonyos rendellenességek – beleértve a veseartériák szűkületét (amely magas vérnyomást okozhat), a vese hegesedését (kezeletlen gyulladások következtében alakul ki, hosszabb távon veseelégtelenséghez vezet) és a vesékben talált csomókat (melyek közül jó néhány a rák korai jelzői voltak) – sokkal gyakoribbak voltak az 50. évesnél idősebb emberek körében. Más típusú rendellenességek viszont a nőknél gyakrabban jelentkeztek, mint a férfiaknál.

A legtöbb esetben a rendellenességek semmilyen észrevehető problémát nem okoztak és 73 %-uk nem volt annyira komoly, hogy megakadályozta volna a vese donorszervként történő felajánlását.

„Ezek az eredmények a képalkotó eszközök technológiai tökéletesedésében rejlő érdekes kihívásokat hoznak előtérbe: Az orvosok napjainkban sokkal több alig észrevehető, apró rendellenességeket fedeznek fel a vesékben és a veseartériákban, de hiányoznak az egyértelmű bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy ezek a felfedezett abnormalitások vajon jóindulatúak-e, vagy hosszú távon károsíthatják-e a beteg egészségét?” – fűzte hozzá a kutatási eredményhez az Amerikai Nefrológiai Társaság egyik orvosnője.


Címkék: vese, ér, rendellenesség, artéria, vesekő, donor, CT, donáció
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!