Az egészség titkai idős korban

Tízből kilencen úgy gondolják, az öregséggel járó egyik legrosszabb dolgok egyike az, hogy az idős emberek gyengébbnek érzik magukat fizikailag, mint fiatalabb korukban – ezt állapította meg egy friss amerikai tanulmány, amely az Abbot cég támogatásával készült el.

Míg az amerikaiak 70 %-a állítja azt, hogy foglalkoztatja az izomtömeg-vesztés gondolata, mégis, a 45 év felettiek közel 90 %-a semmilyen lépéseket nem tesz az irányba, hogy ezt megelőzze, pl. hogy naponta tornázzon és a napi szükséges tápanyagmennyiséget a szervezetébe bevigye, pedig ezek az egyszerű dolgok segíthetnek az öregedés folyamata során megelőzni az izomtömeg leépülését.

„Az izomtömeg-vesztés olyan komoly kérdés, amely súlyos egészségi és életmódbeli következményekkel járhat, ennek ellenére a legtöbb felnőtt az izomtömeg növelésének és fenntartásának kérdésével nem is foglalkozik. Különösen a „baby boomer” generáció kezdődő öregedése miatt is fontos lenne, hogy az emberek többet törődjenek az egészségük megőrzésével, és ennek érdekében már ma is cselekedjenek, és akkor idős korukban folytatni tudják azokat a tevékenységeket, amelyek iránt jelenleg érdeklődnek.” – magyarázta a felméréssel kapcsolatosan az egyik közreműködő orvosszakértő, aki a New York-i Columbia Egyetem munkatársa. (Amerikában, mint hazánkban a Ratkó-korszakban, a II. világháborút követően volt egy hatalmas emelkedés a gyermekszületési rátában)

Tények az izomtömeg-vesztés és a korosodás összefüggéseivel kapcsolatosan:

  • Klinikai kutatások igazolják, hogy 40 éves kortól kezdve az emberi szervezet minden egyes évtizedben izomtömegének 8 %-át elveszítheti, ami aztán az erőnlét és a mozgékonyság csökkenéséhez vezet, valamint a mindennapi élet élvezetét is rontja.

  • A jelenlegi felmérésben minden három, 45 év feletti amerikaiból egy fő úgy nyilatkozott, hogy csökkent a fizikai ereje és a mozgékonysága, mivel a korábbi fizikai aktivitását feladta.

  • Az izomtömeg-vesztéssel együtt járó kockázatok ellenére, a tanulmány készítésébe bevont embereknek mindössze a negyede táplálkozik kiegyensúlyozottan és folytatja valamilyen korábbi sporttevékenységét a mindennapi életében, és a 45 év feletti amerikaiak 80 %-a soha nem beszélt még erről a témáról az orvosával.

Tények az egészséges izomtömeg és a gyógyulás összefüggéseivel kapcsolatosan:

  • A súlyos betegségben szenvedő emberek körében az izomtömeg-vesztésnek rendkívül negatív következményei vannak a sérülésekből, vagy műtétekből történő felépülések során.

  • A jelen felmérés megállapította azt is, hogy a súlyos betegségen már átesett emberek csaknem 70 %-a nem is gondol arra, hogy gyógyulásukat az izomtömeg-vesztés mennyire hátráltatja.

  • A tanulmányban választ adók közül a jelenleg kórházi kezelés alatt állók mintegy 60 %-a jelentette ki, hogy észrevehetően csökkent az izomtömegük.

  • A kórházat elhagyva a betegek kevesebb, mint egyharmada változtatott táplálkozási szokásán, mégpedig annak érdekében, hogy az meggátolja további izomtömeg-vesztésüket.

„Mivel az amerikai lakosság körében is rohamosan nő az idősek száma, az izmok egészsége egy olyan fontos kérdés, amellyel minden, 40 év feletti embernek komolyan kellene foglalkoznia. Fontos lenne, hogy ezek az emberek orvosukkal, vagy táplálkozási szakemberrel átbeszélve már most is lépéseket tegyenek izmaik egészségének megóvása érdekében, ami aztán hozzásegíti majd őket ahhoz, hogy idős korukban is aktív és produktív életet élhessenek.” – összegezte véleményét az orvosszakértő.


Címkék: izom, izomtömeg, öregedés, gyengeség, vitalitás, fizikai állapot
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!