Az átültetésre nem alkalmas donor tüdőket génterápia segítségével átültetésre alkalmassá tehetik

A korábban transzplantáció céljából visszautasított sérült donor tüdőket a génterápia egy új típusa meggyógyíthatja és átültetésre alkalmassá teheti – állítják kutatók.

A sikeres tüdőátültetéshez egészséges tüdőre van szükség, de a donorként felajánlott tüdők több, mint 80 %-a gyulladt állapotban van és csak mérsékelten funkcionál, ami azt jelenti, hogy a transzplantációt végző sebészek nagyrészüket visszautasítják – állítják a torontói Egyetemi Egészségügyi Hálózat kutatómunkatársai.

A kutatásban részt vett orvosok vizsgálatai szerint a transzplantáció előtt beadott szabályozó IL-10 gént tartalmazó infúzió képes meggyógyítani a sérült donor tüdőket. Az eljárás maga a következőképpen zajlik: a donor tüdőt a testen kívül egy üvegkamrába helyezik és továbbra is lélegeztetik, amelyhez olyan perfúziós (átáramoltatási) rendszert használnak, amely folyamatosan pumpál egy oxigén, proteinek és tápanyagok keverékéből álló oldatot a tüdőbe.

Az elvégzett kutatásról beszámoló tanulmányban - amely az amerikai „Science Translational Medicine” (Tudomány Orvostudománnyá Konvertálása) c. szakfolyóiratban jelent meg – megjegyzik, hogy a donorszervek megőrzésének jelenlegi módszere a jégen való tartásuk. Azonban az új tüdőperfúziós módszer képessé teheti a tüdő sejtgépezetét arra, hogy folyamatosan működésben maradjon, miközben a tüdőket a normál testi hőmérsékleten tartják – magyarázzák a tanulmány szerzői.  Címkék: tüdő transzplantáció, génterápia, génkutatás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!