Az asztmától szenvedőknek magasabb az öngyilkos hajlamuk

Az asztmát több öngyilkossággal kapcsolatos gondolathoz kötik, de nem kapcsolják öngyilkossági kísérlet nélküli gondolatokhoz, egy új riport szerint.
 

A dohányzás és az egyidejű mentális egészségügyi problémák önállóan is magyarázatul szolgálhatnak a jelentős viszonyaira (de nem mindre) az asztma és az öngyilkossági gondolatok és kísérletek közötti kapcsolatoknak, jegyzte meg Diana E. Clarke, MSc, PhD, The Johns Hopkins University School of Public Health, Baltimore, és kollégái.

Egyre több a bizonyíték a légzési betegségek és az öngyilkos hajlamok közötti kapcsolatra, de a kutatók szerint ez az első tanulmány ami vizsgálja a kapcsolatot az öngyilkossági gondolatok kísérletekkel vagy anélkül és az asztma között egy olyan csoport felnőttel, akik jelképezik az egész nemzetet. Azt is megjegyezték, hogy ez az első tanulmány, ami vizsgálja a potenciális szerepét a dohányzásnak és a nikotinfüggőségnek az asztmával és az öngyilkossági hajlammal kapcsolatban.

A tanulmány 5.692 18 és annál idősebb korú ember adatait vizsgálta a US National Comorbidity Survey Replication-től. Körülbelül 12%-uknak volt kapcsolata asztmával. Az egész életet végigkísérő öngyilkossági hajlam kísérletekkel vagy anélkül és az asztma 8.7%, 4.2% és 12% volt egyenként és gyakrabban jelentkezett nőknél, mint férfiaknál. A dohányzás, az egyidejű mentális egészségügyi problémák és gyakori szociodemográfiai tényezők beállítása ellenére egy statisztikailag jelentős asszociáció megmaradt az asztma és az öngyilkossági gondolatok és kísérletek között.

A kutatók szerint az asztma kapcsoltba hozható súlyosabb öngyilkosági hajlammal, de az enyhébb, kísérlet nélküli öngyilkossági gondolatokkal nem.

“A kutatók gondolták, hogy a kapcsolat az asztma és az öngyilkossági hajlam között valószínűleg a feszültség miatt van, ami az alkalmatlanság és a kényelmetlenség eredménye, amiket az aszmával párosítanak, ami egy életen át tartó betegség lehet.” jegyezték meg. “Az embereknek gyakori halállal kapcsolatos gondolataik lehetnek, növekvő súlyossággal, egyedül azért, mert egy potenciálisan életveszélyes betegségben szenvednek.”

Annak ellenére, hogy ez nem egy klinikai tanulmány volt, az eredmények jelezhetik a szükségét a mentális szolgáltatásoknak, ha egy ember asztmától szenved és öngyilkossági gondolatai vannak.


Címkék: asztma, depresszió, öngyilkosság
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!