Az asztma kezelésének új módszere

Az Egyesült Királyságon belül, Manchester és Glasgow városokban elkezdték a gyakorlatban alkalmazni az asztma betegek kezelésének új, üttörő módszerét, amely nem gyógyszeren alapul, hanem rádióhullámokon, melyek a tüdő légútjait blokkoló izomszöveteket égetik le.

Az asztmás betegek tüdejében lévő légutak tipikusan megvastagszanak, ami növeli annak a valószínűségét, hogy a pornak, az allergéneknek és más stimulánsoknak való kitettség idején a légutak összehúzódjanak és asztmarohamot okozzanak. Bár nagyon sok beteg esetében a gyógyszeres kezelés elég nagy sikerrel kontrollálja a légutak simaizomzatának gyulladását és összehúzódását, egyes betegeknél, akik súlyos és tartós asztmában szenvednek, mégsem működik olyan hatékonyan.

Az új technikát bronchialis thermoplasztikának (tüdő-hőplasztika) nevezik, és nem más, mint egy minimálisan invazív beavatkozás, melynek keretében egy speciálisan kiképzett orvos bronchoszkópot (egy hosszú, flexibilis szonda, kamerával a végén) helyez a tüdőbe az enyhén szedált beteg orrán, vagy száján keresztül.

Az orvos a kezelés célterületére navigálja a bronchoszkópot, majd a szonda végén keresztül lenyom egy kicsi katétert, amely úgy néz ki, mint egy apró habverő. A katétert használva, néhány másodpercig minden egyes célterülethez eljuttat egy hőkontrollált, alacsony energiájú rádiófrekvenciás energialöketet. Az energia felmelegíti a megcélzott légúti terület falát, és leégeti a megvastagodott simaizomzat egy részét.

A Manchester-i Esti Hírek c. újság nemrég számolt be arról, hogy egy középkorú nő volt Angliában az első páciens, aki ilyen kezelésben részesült, és a terápia helyszíne a Wythensawe-ban lévő Dél-Manchester-i Egyetemi Kórház volt. A beavatkozás kevesebb, mint egy órát vett igénybe, és a beteg most otthon gyógyul. Dr. Rob Niven, mellkas specialista – egyben a Manchester-i Egyetem Orvostudományi Iskolája légzőszervi orvostan fakultásának senior előadója – vezette azt az orvoscsoportot, amely az operációt végrehajtotta.

Dr. Niven ezzel kapcsolatosan az alábbiakat nyilatkozta a sajtónak: „A bronchialis thermoplasztika az asztma első, nem gyógyszeres kezelési módszere, és azon betegek számára, akik súlyos asztmában szenvednek és a gyógyszeres kezelés ellenére is tüneteik vannak, új terápiás opciót jelent. A kezelésre természetesen nem minden asztmás beteg alkalmas, és gyermekeknél sem terveztük alkalmazni. Az operáció úgy zajlott, ahogy terveztük, és a beteg jól reagál.”

Az orvosok remélik, hogy a páciens állapota az elkövetkező néhány hónap során jelentős mértékű javulást fog mutatni. A kezdeti sikert követően azt várják a kórháztól, hogy az elkövetkező hónapokban további ilyen beavatkozásokat végezzen. Egy másik, Glasgow-i kórház a múlt héten hasonló módszerrel operált egy beteget, és várhatóan számos UK-beli kórház követni fogja a példáját.

Az egyéves globális tesztelés folyamán azok a betegek, akiket bronchialis thermoplasztikával kezeltek, kevesebb asztmarohamot éltek át, sokkal több tünetmentes napjuk volt, csökkent az inhalátor használatuk és általánosságban véve is javult az életminőségük.

Egy hónappal ezelőtt az USA-ban is megkezdték a hasonló módszerű kezeléseket.

Az asztma gyakori betegség, amely a tüdő légútjainak gyulladását és összeszorulását okozza, megnehezítve ezzel a betegek lélegzését. Becslések szerint világszerte mintegy 300 millió asztmás beteg él, közülük 5.2 millió Nagy-Britanniában, ahol ez évente 70.000 kórházba utalást és mintegy 1.400 halálos áldozatot jelent.


Címkék: asztma, tüdő, izomszövet, rádióhullám, bronchialis thermoplasztika, mellkas
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!