Az arthritis és az ízületi fájdalom prevalenciája nagyobb a 85 év feletti nők körében

A „Kor és Korosodás” c. szakfolyóiratban megjelent egy cikk, amely a Newcastle-i Egyetem kutatói által lefolytatott kutatásról számol be. A kutatók felfedezték, hogy az arthritis (ízületi gyulladás) teljes élettartamot érintő előfordulási gyakorisága a 85 évesek körében 65.4 %-os arányú és leggyakrabban a nőknél fordul elő. A kutatás ezen felfedezése azt jelzi, hogy szemben a korábbi, szintén 85 évesekre vonatkozó vizsgálat eredményével, az arthritis prevalenciája igenis magasabb.

Annak ellenére, hogy az arthritis jelentkezése erős összefüggésben van a kor előrehaladásával, eddig csak nagyon kevés vizsgálat elemezte azt, hogy az idősebb személyeket (85 év felettieket) hogyan érinti ez a betegség, különösen annak tükrében, hogy 2033-ra az Egyesült Királyság (UK) teljes lakosságából 3.3 millió ember lesz 85 éves vagy annál idősebb.

A vizsgálat részét képezte egy nagyobb megfigyeléses kohort (betegcsoportra vonatkozó) vizsgálatnak, melynek során 1.040 fő, 85 éves, Newcastle-upon-Tyne-ban élő személy háziorvosok által nyilván tartott egészségügyi adatait tekintették át, akik 1921-ben születtek és akik a North Tyneside Primer Gondozási Tröszt (egészségügyi ellátó szervezet) keretein belül részesülnek egészségügyi ellátásban.

Az eredmények feltárták, hogy bármilyen arthritis teljes élettartamra vonatkoztatott előfordulási gyakorisága magas volt, a résztvevők közül 673 főnek (64.5 %) volt arthritis betegsége. A kutatók azt is megállapították, hogy a betegség sokkal gyakrabban fordul elő a nők körében, mint a férfiaknál (69.1 % versus 58.8 %, p=0.001).

A résztvevők közül 534 főnél (51.9 %) az osteoarthritis (ízületi porc kopása) volt gyakori, jóval több nőnél, mint férfinál. Az osteoarthritis leginkább a térdízületben fordul elő, ezt követte a csípő és a kéz. A vizsgálat résztvevői közül jó néhányan azonosították a térdet, mint a legfájdalmasabb ízületi helyet, ugyanakkor a láb, a boka és a hátcsigolya alsó része kapta a legmagasabb fájdalom pontszámot. A karok és a lábak kivételével a nők minden ízületnél nagyobb átlagos fájdalom pontszámot adtak.

Az Egyesült Királyságban nemrégiben megközelítőleg a teljes lakosság 2/3-a számolt be ízületi fájdalomról, közülük 71.7 % pedig arról, hogy a hónap több napján is éreznek ízületi fájdalmat. Ez enyhén magasabb arány, mint a korábbi, teljes lakosságot átfogó vizsgálat, beleértve a 85 éveseket és az annál idősebbeket is.

Álljon itt jelzésképpen néhány ország hasonló adata az ízületi fájdalommal kapcsolatosan:

  • Egyesült Királyság 56.9 % (nők 64.5 % vs. férfiak 44.2 %),

  • Hollandia 57 % (nők 62 % vs. férfiak 47 %),

  • Svédország 34 % (nők 48 % vs. férfiak 12.9 %).

A publikáció szerzői a következőket jegyezték meg: „Az arthritis rokkantságra gyakorolt hatásának, egészségügyi és jól-léti, valamint egészségügyi ellátási gyakorlatának a megvizsgálása alapvető fontosságú, mielőtt még meghatározhatnánk a kezelési módszereket és mérnénk azok sikerességét. Különösen fontos figyelemmel lenni a multimorbiditás (egyidejűleg több betegség fennállása) jelenlétére ebben a korosztályban. A legidősebbek körében előforduló vázizomzati betegségek terhe potenciálisan hatalmas és a kezelések óriási kihívás elé állítják az egészségügyet.”

Dr. Louise Robinson háziorvos és professzor az alábbi magyarázattal szolgál: „Ez a friss kutatás, amely a legidősebbek körében végzett hatalmas kohort vizsgálat, napvilágra tárja, hogy az osteoarthritis a leggyakoribb kórkép a 85 évnél idősebbek körében és talán a háziorvosok fel is ismerik ezt. A krónikus (hosszan tartó) kórképek menedzselésével kapcsolatos legtöbb egészségügyi ellátás bizonyíték-alapú és ennek következtében minőségi kimenetel adataink vannak, amihez következetesen ragaszkodunk is. Ugyanakkor ez nem így van az osteoarthritis vonatkozásában. Érdekes lenne azt feltárni, hogy a háziorvosok mennyire jól menedzselik ezt a kórképet, amely a legidősebbek körében igen gyakori.”

A vizsgálat további kulcsfontosságú megállapításai az alábbiak voltak:

  • Az arthritis és az ízületi fájdalom igen gyakori a 85 évesnél idősebb emberek körében.

  • A leggyakoribb diagnózis náluk a térd osteoarthritise és a nyakcsigolya bántalom (spondylosis) volt.

  • Azon a 11 területen, amellyel a vizsgálat foglalkozott, minden területen a nőknél fordult elő gyakrabban fájdalom.

  • A férfiakhoz viszonyítva a nők nagyobb arányban számoltak be a teljes testet érintő gyakori ízületi fájdalomról.

  • Az összes résztvevő 13.5 %-a esett már át csípő- vagy térdprotézis műtéten.


Címkék: ízület, fájdalom, gyulladás, arthritis prevalencia, idős
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!