Az antipszichotikumok gyors súlygyarapodást okozhatnak a gyermekeknél

A kövérség igen nagy probléma Amerikában és most megállapították, hogy azok közül a gyógyszerek közül néhány, amelyeket gyermekeknek is felírnak, komoly súlygyarapodást okoz.

Azon serdülőkorú és kisebb gyermekek mintegy 1/3-ánál, akik először szedtek néhány fajta antipszichotikus gyógyszert, mindössze 11 héten belül bekövetkezett a túlsúly, vagy az elhízás, ami egyúttal megemelte a gyermekkori diabétesz és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát is.

A vizsgálat során a legáltalánosabban használt antipszichotikumok közül 4 fajtát vizsgáltak meg, amelyet gyermekeknek is adnak: a Risperdalt, vagy risperidone-t (gyártó cég: Johnson&Johnson), a Zyprexát, vagy olanzapine-t (Eli Lilly), az Abilify-t, vagy aripripazole-t (Bristol-Myers Squibb) és a Seroquelt, vagy quetiapine-t (AstraZeneca).

Egy kutatócsoport, amelyet Dr. Christopher Correll, a New York-i Zucker Hillside Kórház és egyben a Feinstein Orvostudományi Kutatóintézet munkatársa vezetett, megközelítőleg 272 fő serdülőkorú fiatalt és gyermeket vizsgált, akik 4 és 19 év közöttiek voltak és skizofréniában, bipoláris zavarban, vagy agresszív, vagy bomlasztó viselkedési zavarban szenvedtek.

Megközelítőleg 11 hét elteltével, a vizsgált gyermekek, akik Zyprexát szedtek, átlagosan 8.5 kg-ot híztak, akik Seroquelt, 6 kg-ot, akik Risperdalt szedtek 5.3 kg-ot és azok, akik Abilify-t szedtek, 4.4 kg-ot híztak. Összességében a vizsgált gyermekek 10-36 %-a túlsúlyossá vált, vagy elhízottá az antipszichotikumok szedését követő 11 héten belül! Dr. Correll megállapította: „A súlygyarapodás mértéke drámai, gyors és széles körű.” Annyit azért hozzátett, hogy nem minden gyógyszernél egyforma az eredmény.

Azok a gyermekek, akik Zyprexát szedtek, híztak el a legjobban és a metabolikus faktoraikban a legnagyobb változások mutatkoztak, mint pl. a koleszterinszintjükben, a triglicerid-, vagy vércukorszintjükben, amelyek aztán a diabétesz, vagy a szívbetegségek kialakulásához vezethetnek. Az Abilify esetében, amely felnőtteknél rendszerint nem okoz súlygyarapodást, a gyermekeknél mégis nőtt a súly, de a gyógyszer nem emelte meg a vércukor- és a koleszterinszintet. Dr. Correll azt reméli, hogy képesek lesznek sokkal több kutatást lefolytatni annak érdekében, hogy segítsenek meghatározni, mi okozza ezeket a különbségeket. Hozzátette: „Vizsgálni fogjuk a genetikai okokat is és veszünk majd vérmintát is, hogy elemezzük azokat a korai elváltozásokat, amelyek a súlygyarapodás bekövetkezésére utalhatnak.”

Jelenleg összesen kétfajta atipikus antipszichotikumot engedélyeznek gyermekeknél való alkalmazásra: az Abilify-t és a Risperdalt. Júniusban azonban az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Testület (FDA) szakértői bizottsága megtámogatta a Seroquel, a Zyprexa és a Pfizer Gyógyszergyár Geodon nevű gyógyszerének tinédzserek és gyermekek szélesebb körében való alkalmazását.

Ezzel egyidejűleg, a szakértői bizottság több tagja fejezte ki nemtetszését a gyógyszereladások fiatalok körében való emelkedése és azon hosszú távú tanulmányok hiánya miatt, amelyek a fiatalok gyógyszerszedésének biztonságosságát lennének hivatottak vizsgálni. A bizottság tagjai különösen amiatt aggódtak, hogy fennáll a veszélye annak, hogy ezeket a gyógyszereket tévesen a fiatalok más kórképei esetén is használják, mint pl. a figyelemhiányos hiperaktivitás zavara esetén (ADHD). Az FDA még mindig nem reagált a szakértői bizottság jóváhagyására.

Múlt év novemberében egy külső szakértői bizottság arra hívta fel az FDA és az amerikai egészségügyi kirendeltségek figyelmét, hogy segítsék az antipszichotikumok gyermekek számára történő felírása hosszú távú hatásainak tanulmányozását.

A Zyprexa az Eli Lilly Cég top-listás gyógyszerkészítménye, csak a múlt évben az értékesítése több, mint 4.7 milliárd dolláros forgalmat jelentett a cég számára. A Seroquel a második, az AstraZeneca svéd gyógyszergyártó cég számára a legnagyobb forgalmat hozó készítmény volt, 2008. évben több, mint 4.5 milliárdos forgalmat eredményezett a cég számára.

A szülők számára az a legjobb, ha mindig konzultálnak a gyermekorvossal is a gyermekek viselkedési zavaraival kapcsolatosan és együtt találják ki, hogy mi legyen a legjobb megoldás, mindenképpen észben tartva a gyógyszerszedés közép- és hosszú távú mellékhatásait is.


Forrás: http://www.healthnews.com

Címkék: antipszichotikum, gyermekkori súlygyarapodás, kövérség, gyógyszer, gyrmekkori diabetesz
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!