Az antibiotikum rezisztenciáról

Mi ellen hatásos és mi ellen nem az antibiotikum?

Mi az antibiotikum rezisztencia?

Mivel az antibiotikumokat gyakran használják, és gyakran helytelenül, az antibiotikum rezisztencia gyakori probléma kezd lenni. Akkor jelenik meg, amikor a baktérium a testben megváltozik, így az antibiotikumok nem hatásosak már az ellenük folytatott harcban. Ez akkor történhet meg, amikor a baktériumok újra meg újra találkoznak ugyanazzal az antibiotikummal vagy amikor baktériumok maradnak a szervezetben, antibiotikumok szedése után (például amikor valaki nem szedi be az összes neki felírt antibiotikumot). Ezek a baktériumok sokszorozódhatnak és elég erőssé válhatnak ahhoz, hogy ellenálljanak az antibiotikumoknak a jövőben.

Miért kellene aggódnom az antibiotikum rezisztencia miatt?

Ha olyan antibiotikumot szed, ami nem tud szembeszállni azokkal a baktériumokkal, amiket meg kellene ölnie, akkor a betegség hosszabb ideig tarthat. Ahelyett, hogy jobban lenne, a betegség rosszabbodhat. Valószínűleg többször is el kell majd látogatnia orvosához. Lehetséges, hogy több gyógyszert kell szednie vagy kórházba kell mennie, hogy erősebb antibiotikumokat kapjon intravénásan.

Ugyanakkor, a családtagjai vagy a többi ember, akivel kontaktusba kerül, elkaphatják a rezisztens baktériumait. Így ezek az emberek is elkapnak egy olyan betegséget, amit nehéz gyógyítani.
Minden alkalommal, amikor antibiotikumot szed, amikor nem lenne rá szüksége vagy nem szedi be az összeset, amit az orvosa felírt, növeli az esélyét annak, hogy egy nap kialakít egy olyan betegséget, amit rezisztens baktériumok okoznak.

Mikor szükségesek az antibiotikumok?

Az antibiotikumok nem szükségesek (és nem hatásosak) vírusos fertőzések, mint a megfázás, az influenza vagy a mononukleózis ellen.

Nem szabad az orvosát antibiotikumok kiírására kérnie, ha Önnek vagy gyermekeinek vírusos betegsége van. Ehelyett kérdezze meg orvosát, hogy mit tud csinálni annak érdekében, hogy jobban érezze magát és enyhítse a tüneteit, amíg a teste küzd a betegség ellen.
 
Mikor helyes az antibiotikumok szedése?

Az antibiotikumok segítenek azon betegségek kezelésében, amiket baktériumok okoznak. Ezek közé a betegségek közé tartozik többek között a torokgyulladás és a húgyúti betegségek.

Címkék: antibiotikum rezisztencia, vírus, baktérium, gyulladás, fertőzés, védelem
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!