Az amerikaiak megkongatták a vészharangot cukorbetegség ügyben

Kilenc amerikai szakértő kifejlesztett egy olyan, testmozgással kapcsolatos útmutatást a cukorbetegek számára, amely nemcsak felnyitja a betegek szemét, de képes menedzselni a diabéteszt, sőt, a betegség elfajulását is megakadályozni, továbbá javítani az általános egészségi állapotot és fokozni az életminőséget.

A kifejlesztett ajánlások az Amerikai Sporttudományi Kollégium (angol rövidítése: ACSM) „Medicine & Science in Sports & Exercise®” (magyarul: Orvoslás és tudomány a sportokban és a testmozgásban) c. hivatalos szakfolyóiratában jelentek meg. Az ACSM és az Amerikai Diabétesz Társaság úgy jelentette meg az irányelveket, mint „Közös Álláspontot Képviselő Nyilatkozat”-ot.

Míg a különböző kutatások már eddig is szilárd alapot teremtettek a fizikai aktivitás minden egyes ember egészségére gyakorolt fontosságával kapcsolatosan, ezek az új irányelvek specifikus tanácsokkal szolgálnak azon cukorbetegek számára, akiknél az erőteljes testmozgás lehetősége korlátozott.

Az ajánlások között szerepel a következő: legalább hetente 150 perces, mérsékelt, vagy erőteljes aerobik végzése, amelyet a hét legalább 3 napján kell teljesíteni, és két, aerobik aktivitással töltött nap között nem szabad 2 napnál több szünnapot tartani.

„A legtöbb, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg aerobik (oxigénigényes) kapacitása nem elegendő ahhoz, hogy lankadatlanul erőteljes aktivitást fejtsen ki egy héten keresztül, amellett ortopéd, vagy egyéb egészségi korlátaik vannak.” – állítja Dr. Sheri R. Colberg asszony, aki az ajánlásokat megfogalmazó orvoscsoportot vezeti. „Éppen ezért ajánlja csoportunk a mérsékelttől az erőteljes mértékűig terjedő aktivitás bevezetését a cukorbetegek életmódjába, és egyáltalán nem ajánljuk, hogy ennél kevesebb aktivitást fejtsenek ki.”

  • Erősítő tréning

Az aerobik gyakorlatsor önmagában a diabéteszes betegeknek nem nyújtja a testmozgás összes előnyét, legalábbis ezt állítják a szakértők. A legújabb kutatások azt igazolták, hogy az ellenállásra építő (erősítő) gyakorlatok éppolyan fontosak, mint az aerobik, sőt, talán a cukorbetegség menedzselésében még sokkal fontosabbak is. A doktornő szerint a legújabb kutatások azt erősítették meg, hogy az aerobik és az erősítő gyakorlatok együttes végzésének a cukorbetegek számára addicionális előnyei vannak.

  • Nincs kifogás: az orvosoknak receptre kellene felírni a testmozgást

Dr. Colberg szerint nagyon sok orvos nem akarja, vagy nagyon óvatos, ha a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek testmozgást kellene ajánlani, vagy inkább előírni. Az okok, vagy kifogások között van a cukorbetegek zömére jellemző kóros testsúlytöbblet, vagy a már megjelent egészségi problémák. A 2-es típusú cukorbetegek többsége azonban alkalmas a biztonságos mértékű testmozgásra, mindaddig, amíg mellette bizonyos óvintézkedéseket is betart. „A cukorbetegséggel járó szövődmények jelenléte nem használható kifogásként a fizikai tevékenységben való részvétel elkerülésére.” – fogalmazza meg Dr. Colberg, aki – összhangban az ACSM „A testmozgás orvosság®” elnevezésű kezdeményezésének filozófiájával – azt sürgeti, hogy a fizikai aktivitás minden egyes ember egészségtervének tudatos része legyen, mégpedig a korhoz és a fizikai állapothoz igazodóan.

  • Nagy tét, nagy nyeremény

Az előnyök messze meghaladják az egyes emberek egészségével és életminőségével kapcsolatos óvatos megfontolásokat. Hivatalos előrejelzések szerint az USA-ban 2050-re már minden harmadik ember cukorbeteg lesz, és az ehhez kapcsolódó pénzügyi becslések szerint – amely nemcsak a cukorbetegekre, de a prediabéteszes, azaz inzulinrezisztenciában szenvedőkre is vonatkozik – az USA-ban 2020-ra évente már 500 milliárd USD-ba (jelenlegi árfolyamon számítva kb. 105.000 milliárd, azaz 105 billió HUF) fog kerülni ellátásuk.

Dr. Colberg szerint, ha a jelenlegi tendencia változatlan marad, az USA nemcsak a magasabb egészségügyi költségek miatt, de a cukorbetegség okozta szövődmények – pl. szívbetegségek és veseelégtelenség - miatt drasztikusan lecsökkenő életminőség és élethossz miatt is kudarcra lesz ítélve. A doktornő szerint nemcsak az egyes embereknek, közösségeknek, mint egy nemzet tagjainak, de az egész világnak kell kollektíven a cukorbetegség megállításán dolgozni, mielőtt az állít meg minket.

Az Amerikai Sporttudományi Kollégium a világ legnagyobb sporttudománnyal és a fizikai aktivitás tudományával foglalkozó szervezete. A több, mint 40 ezer nemzetközi, nemzeti és regionális tagja és hivatalos szakértője egyben elkötelezett híve is a tudományos kutatások előre vitelének és integrálásának. Ezeknek a tudományos kutatásoknak az a céljuk, hogy a testmozgás tudománya és a sporttudomány elméleti és gyakorlati alkalmazását segítsék elő.


Címkék: diabétesz, prediabétesz, cukorbetegség, mozgás, cukor, sport, testedzés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!