Az alvás fontossága és hiányának káros hatása

Az amerikaiak csaknem fele számolt már be alvási problémákról. Az amerikai Betegség Kontroll és Prevenció Központ (CDC) jelentése szerint egy 12 államra kiterjedő felmérés során az emberek mintegy 35 %-a mondta azt, hogy éjszakánként rendszeresen kevesebbet alszik, mint 7 óra.

Egy másik, országos felmérés szerint a felmérésben résztvevők 23 %-ának volt koncentrálási problémája a fáradtság miatt, 18 %-ának emlékezési problémái, és 11 %-ának a vezetéssel, vagy az ingázással voltak problémái. További 48 % számolt be horkolásról, 38 % elismerte, hogy bár nem szándékosan, de napközben elalszik, és csaknem 5 % azt jelentette, hogy az elmúlt 30 nap során vezetés közben elaludt, vagy bóbiskolt.

„Az elégtelen mennyiségű alvás megnehezíti a megfelelő funkcionálást és csökkentheti az alvás közben felszabaduló hormonok előnyeit. Egyesek szinte dicsőséges dolognak tartják, hogy olyan kevés alvás mellett végzik a napi tevékenységüket, amilyen kevés mellett csak lehetséges. Ez azonban óriási tévedés. A legtöbb embernek legalább 8 órás alvásra van szüksége ahhoz, hogy optimálisan funkcionáljon és egészséges maradjon.” – mondja egy új, egészségügyi témájú amerikai könyv szerzője, Dian Griesel Ph.D., aki 2006. óta az Amerikai Szív Társaság igazgatótanácsának is a tagja.

Ms. Griesel és szerzőtársa, Tom Griesel könyvükben (címe: Turbó feszültség: Gyorsítsd fel a zsírégető anyagcseréd, válj vékonnyá gyorsan és feledd el a diétás és testgyakorlási szabályokat!) emlékeztetnek arra, hogy több tízezer éven keresztül még az előtt, hogy az elektromos áramot és villanykörtét az ember feltalálta volna, az emberek a Nappal keltek és napnyugtakor tértek aludni.

Ez tűnik annak a természetes ritmusnak, amelynek követésére az ember „tervezve” lett. A késő esti tévénézés, a stimulánsok használata és a késő esti étkezések megszakították ezt a természetes ciklust, csakúgy, mint a késői munkavégzés, a túlórázás és a környezetünkben lévő mesterséges fények terjedése – mindezek rossz irányba vitték a természetes huszonnégy órás ritmusunkat. Ez pedig azzal a következménnyel jár, hogy megszakad a melatonin, a természetes alvási hormon normális termelődése.

A melatoninnak nagyon sok biológiai hatása van, emellett pedig erőteljes antioxidáns is, amelynek különleges szerepe van a sejtmag és a mitokondriális DNS védelmében. A hormon szintje a napi ciklusnak, a 24 órás ritmusnak megfelelően változik, mely ritmus felelős néhány más biológiai funkcióért is.

Az emberi szervezetnek az a legjobb, ha az öt ismert alvási fázison éjszakánként négyszer, vagy ötször átesik. Az első négy fázis kulcsfontosságú az egészséges metabolizmus (anyagcsere), a tanulás és a memória fenntartásában. Az ötödik, a gyors szemmozgásos alvás (REM) pedig azért fontos, mert szabályozza a hangulatot és létrehozza az érzelmi emlékeket. Ha rendszeresen hiányzik az egyik ciklus (fázis), vagy akár több is, akkor azt az agyi funkcióink, az immunrendszerünk és a szívünk egészsége szenvedi meg.

Az alvás minőségének javítását segítik elő az alábbi egyszerű lépések:


  • Végezzünk rendszeresen testmozgást, de az utolsó gyakorlatot legalább 3 órával a lefekvés előtt kell végezni. A legjobb az esti séta.

  • Fontos, hogy pihentető esti rutint alakítsunk ki, pl. olvassunk, vagy vegyünk egy ellazító meleg fürdőt. Ne nézzünk televíziót elalvás előtt!

  • Egy órával lefekvés előtt igyunk meg egy pohár kamilla teát.

  • Rendszeres időben feküdjünk le, ezzel biztosítva, hogy legalább 7-8 órát aludjunk az éjszaka.

  • Alakítsunk ki alvás vezérelte környezetet, amely sötét, csendes, hűvös és kényelmes.


Címkék: alvás, pihenés, relaxáció, melatonin, fáradtság
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!