Az alacsony koleszterinszint diagnosztizálatlan rákbetegség jele is lehet

Az alacsony összkoleszterinszint inkább valamilyen rákbetegség jele, mint oka lehet - legalábbis ezt állítják kutatók - ugyanakkor a férfiak alacsony koleszterinszintje tulajdonképpen a nagy kockázatú prosztatarák kialakulási esélyének alacsony kockázatát mutatja.

A kutatásokról nemrég megjelent tanulmány a koleszterin szerepét és a rákbetegséggel való összefüggését új fényben világította meg.

Hosszú évek során a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy azoknál az embereknél, akiknek összkoleszterinszintje alacsonyabb volt, - az LDL, vagyis az alacsony sűrűségű, „rossz” koleszterintszint és a HDL, vagyis a nagysűrűségű, „jó” koleszterinszint kombinációja az összkoleszterin-szint – sokkal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy bizonyos fajta, még nem diagnosztizált rákbetegségben szenvednek, mint a többieknél.

Ez elég aggasztó felfedezés, mivel az alacsony összkoleszterin-szint, különösen az alacsony „rossz”, azaz LDL koleszterint tulajdonképpen véd a szívinfarktus és a stroke bekövetkezése ellen.

„A kutatás megerősíti, hogy az alacsonyabb összkoleszterin-szintet diagnosztizálatlan rákbetegség is okozhatja.” – jelentette ki Dr. Demetrius Albanes, az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet senior kutatója. „Ha ezt közegészségügyi üzenetként értelmezzük, akkor azt mondhatjuk, hogy a „jó”, azaz HDL koleszterin magasabb szintje valószínűleg mindenfajta rákbetegség ellen véd.”

 A 18 éven át folytatott kutatásba 30.000 fő finn, dohányzó férfit vontak be, és ez volt eddig a legnagyobb és leghosszabb lefolytatott kutatási munka. Ezen időszak alatt 7.545 férfinál fejlődött ki a rákbetegség valamelyik típusa. Az alacsonyabb összkoleszterin-szintű férfiak – 230 milligramm/deciliter alatt – átlagos rákkockázata 18 %-kal volt magasabb, mint a többi férfié. Amikor azonban kizárták az első 9 év során felmerült rákbetegségeket, a kockázat eltűnt. A résztvevő férfiak között voltak olyanok is, akiknek a „jó”, azaz HDL koleszterinszintje magasabb volt (40 milligramm/deciliter felett), és ezek rákkockázata 14 %-kal alacsonyabb volt, mint a többieké, miután az első 9 év során felmerült ráktípusokat kizárták a körből.

 Dr. Albanes megjegyezte, az az észrevétel, hogy a magas „jó”, azaz HDL koleszterinszint védő hatású lehet a rákbetegségekkel szemben, egy teljesen új megállapítás és ezt további kutatásokkal kell alátámasztani, amelyet azonban már inkább nők körében kell elvégezni.

Ennek a kutatási eredménynek segítenie kell eloszlatni minden olyan ember félelmét, aki eddig sokáig úgy gondolta, hogy az alacsony koleszterinszint rák kialakulását okozhatja – ezt már Dr. Eric Jacobs, az Amerikai Rák Társaság munkatársa közölte.

Egy további kutatás, amelyet az amerikai Johns Hopkins Egyetem munkatársai folytattak le több, mint 5000 fő, 55 év feletti amerikai férfi bevonásával, az alacsony koleszterinszint és a nagykockázatú prosztatarák kialakulásának alacsonyabb kockázata között tárt fel összefüggést. Pontosítva, azt tapasztalták kutatásaik során, hogy azoknál a férfiaknál, akiknek az összkoleszterin-szintje kevesebb volt, mint 200 milligramm/deciliter, csaknem 60 %-kal alacsonyabb volt annak a kockázata, hogy náluk a magas fokozatú prosztatarák kialakulhat, ami a legkockázatosabb ráktípus. Az azonban egyelőre nem világos, hogy vajon a koleszterincsökkentő statinok szedése segíthet-e a prosztatarákban szenvedő férfiaknak. Ezt a jövőben még tanulmányozni fogják – közölte a Hopkins Egyetem egyik munkatársa.


 

Címkék: rák, koleszterinszint
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!