Az agy tevékenysége a női orgazmus alatt

A női orgazmus alatti agytevékenységet úgy írták le, mint az epilepsziás roham után a második legnagyobb agyi eseményt, miután az amerikai Rutgers Egyetem (New Jersey) kutatói képi felvételt készítettek az agyi hálózat egy 5 perces időtartamú tevékenysége során a fokozott oxigén felhasználásról, mégpedig egy fMRI (funkcionális mágneses rezonancia képalkotó) szkenner segítségével. A kutatók eredményeikről az Amerikai Idegtudományi Társaság Washingtonban megtartott éves találkozóján számoltak be.

A videófelvétel megmutatja, hogyan fejlődik az agyi tevékenység a „crescendo” (fokozódás) időszaka alatt, maga az orgazmus pillanataiban, majd az ellazulás időszakában. Azt is bemutatja, hogy a nem kapcsolódó agyi területek hogyan kelnek életre, hogyan érik el az aktivitás tetőfokát és azt követően hogyan térnek vissza a normális kerékvágásba.

A kutatás vezetője, Barry Komisaruk professzor az alábbiakat mondja: „Megvizsgáltuk azon agyi területek sorozatát, amelyek növekvő intenzitással erősödtek és az orgazmushoz vezettek. Ez egy olyan lenyűgöző viselkedési és érzékszervi jelenség, amelynek nagyon nagy hordereje van és mégis oly kevéssé értett.”

Ms. Nan Wise, 54 éves szexterapeuta, aki az Egyetem PhD jelöltje, önkielégítéssel érte el az orgazmust. Ő volt ugyanis a fMRI vizsgálat alanya. A kutatók magyarázata szerint agyának minden területe aktiválódott, amikor elérte az orgazmust.

Ms. Wise erről az alábbiakat mondja:

„Amikor a '80-as években elkezdtem az első egyetemi tanulmányaimat, még nem álltak rendelkezésre ilyen eszközök. Most viszont képesek vagyunk arra, hogy tanulmányozzuk, az agy hogyan erősíti fel ezeket a területeket, hogy létrehozza az orgazmus „big bang”-jét (ősrobbanás). Az epilepsziás roham után ez a második legnagyobb agyhálózati esemény, ennél nagyobb nincs. Ez egy fantasztikus lehetőség arra, hogy megvizsgáljuk az agyi összeköttetéseket. Elméletileg ez segíteni fog abban is, hogy megtudjuk, a dolgok hogyan működnek. Úgy vélem, fontos megérteni, hogy a szexualitás nagyon komplex dolog.”

A „The Guardian” angol hírlapnak adott interjújában Ms. Wise az alábbiakat mondta: „Ez az én disszertációm, így rendkívül elkötelezett vagyok a téma iránt.”

Komisaruk professzor elmondta, céljuk volt az is, hogy rájöjjenek, mi történik mindkét nemnél, amikor képtelenek eljutni az orgazmusig.

A videófelvétel bemutatja, hogyan reagál 80 különböző agyi terület (40-40 mindkét oldalon). A készített animáció színeket használ ahhoz, hogy az agy oxigén felhasználásának a szintjét megmutassa; a színskála a sötét pirostól a narancssárga, sárga felé progrediál és végül fehér lesz, ami az aktivitás legmagasabb szintjét jelző szín. Amikor az orgazmus bekövetkezik, csaknem az egész agy sárga/fehér színben világít.

A videofilm elején látható, hogy a szenzoros kortex (agykéreg) nemi szervi (genitális) területe aktiválódik először – ezt a kutatók azzal magyarázzák, hogy ez nem más, mint a nemi szerv megérintésére adott válasz. Ezt követően a limbikus rendszer lép aktivitásba – az agy ezen területe érintett a hosszú távú memóriában és az érzelmekben. Amikor a hölgy majdnem eléri az orgazmust, a cerebellum (nyúltagy) és a frontális kortex (elülső agykéreg) válik sokkal aktívabbá – Komisaruk professzor szerint ez az izomfeszülés következménye.

Az aktivitás a hipotalamuszban (a köztiagy látótelep alatti része) éri el a csúcsát az orgazmus alatt – ilyenkor oxytocin hormon szabadul fel, egy kellemes érzést beindító vegyi anyag, amely a női méhet összehúzódásra készteti. A „nucleus accumbens”, amely az agy örömérzetért és jutalmazásért felelős régiója, szintén nagyon aktívvá válik. Miután az orgazmus lecsengett, az összes stimulált agyi régió aktivitása is lecsillapodik.

Komisaruk professzor egy olyan technikát fejlesztett ki, amelynek révén egy egyén, akiknek az agyát éppen szkennelik, láthatja a saját agyi tevékenységét a monitoron, ez szolgál neurofeedback-ként vagy más néven biofeedback-ként. Ez lefordítva idegi vagy biológiai visszacsatolást jelent, egy visszajelzést arról, hogy az agy hogyan működik. (Példa a biofeedback-re az is, ha egy táncos a tükörben nézi a mozdulatait.)

Az amerikai kutatói team segíteni szeretne az embereknek abban, hogy megtanulják, hogyan tudják az agyuk aktivitását megváltoztatni, melynek révén talán a fájdalomhoz, a depresszióhoz és a szorongáshoz kötődő tüneteken is javítani tudnak majd.

Komisaruk professzor ezzel kapcsolatosan az alábbiakat mondja: „Az orgazmust az örömkeltés egyik módjaként használjuk. Ha képesek vagyunk megtanulni azt, hogyan aktiváljuk az agy örömterületeit, akkor annak talán szélesebb körű alkalmazása is sikeres lesz.”


Címkék: agy, orgazmus, roham, epilepszia, fMRI, agyi tevékenység, szexualitás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!