Az agy mutáns opioid-receptorai fokozhatják az érzelmi stresszre adott válaszreakciók intenzitását

A tudósok régóta tisztában vannak azzal, hogy az ópium-szerű fájdalomcsillapítók – opioidoknak nevezik őket – nemcsak a fizikai fájdalmat mulasztják el, de az érzelmi stressz néhány formáját is.

Egy friss kutatási eredmény azt igazolja, hogy az opioid-receptor gének egészen kicsi genetikai rendellenessége is már meghatározhatja az emberi szervezet szociális visszautasításra adott válaszreakcióinak intenzitását.

Az amerikai kutatóorvosok kiválasztott emberek szociális visszautasításra adott válaszreakcióit tanulmányozták, amelyet valamennyien megtapasztalhattunk már mi magunk is, mint egyfajta érzelmi stresszt.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok az emberek, akiknek opioid-receptoraiban bizonyos mutáció volt jelen, sokkal erősebben reagáltak a szociális visszautasításra, mint azok, akiknek ép opioid-receptoraik voltak. Az agynak ugyanazon része, amely felelős a fizikai fájdalomra adott válaszreakcióért, aktiválódott a szociális visszautasítás eredményeként. A kutatóorvosok szerint ezt azt jelenti, hogy az érzelmek valóban egyfajta „sérülést” okozhatnak az agyunkban.

Címkék: érzelmi stressz, ópium
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!