Ausztráliai körkép: vészjóslóan sok ember felejti el bevenni a gyógyszerét

Az ausztrál Nemzeti Gyógyszerfelíró Szolgálat (angol rövidítése: NPS) legutóbbi kutatási adatai azt mutatják, hogy az ausztrál lakosság egyharmada elfelejti bevenni a gyógyszereit, ez pedig szükségtelenül magas kockázattal jár, amely részben a gyógyszerészek felelőssége is – jelenti Ausztrália Gyógyszerészeti Társasága (angol rövidítése: PSA).

Az NPS kutatási adatai azt tárták fel, hogy az ausztrál lakosság 29 %-a időnként elfelejti bevenni a gyógyszereit, de 67 %-uk soha nem szándékosan mulasztja el egy adag bevételét, míg 71 %-uk az előírtnál kevesebbet vesz be.

A PSA ügyvivő elnöke, Grant Kardachi szerint a gyógyszerszedéssel szembeni engedékenység a leglényegesebb pont ebben, mivel a gyógyszerek helyes bevételének elmulasztása gyakran vezet kórházi befekvéshez.

„Ez egy olyan számadat, amely csökkenthető lenne a betegek és a gyógyszerészek közötti beszélgetések, valamint annak megvizsgálásával, hogy milyen problémák miatt fordul ez elő. Ha ezt sikerülne tisztázni, a gyógyszerészek segíteni tudnának a gyógyszerezési tervben, amely magában foglalja a gyógyszer megfelelő adagolási előírásának használatát, amely rendkívül előnyös a gyógyszer hatásának fokozása szempontjából.” – magyarázza az ügyvivő elnök.

Mr. Kardachi elmondása szerint az „Otthoni Gyógyszerkészletek Felülvizsgálatai”, amelyet vállalnak a gyógyszerészek, szintén feltárhatná a gyógyszer hatásosságának problémáit és a gyógyszerezési terveket, beleértve a gyógyszer megfelelő adagolási előírásának használatát is, ez is hozzájárulna az ügy segítéséhez.

„A gyógyszerészek a legkönnyebben elérhető egészségügyi szakemberek, a fogyasztók megvitathatják velük a gyógyszerezés módját, ráadásul anélkül, hogy szükség lenne egy időpont előzetes egyeztetésére. A gyógyszerészek a gyógyszerezés szakemberei, így a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy a tanácsok, amiket ők adnak, pontosak és helyénvalók, valamint megfelelnek az egyes vásárlók egyedi körülményeinek és szükségleteinek is.” – állapította meg Mr. Kardachi.

Véleménye szerint egy egyszerű, a gyógyszerészek és a gyógyszerfogyasztók között lezajló kezdeményező beszélgetésnek hosszan tartó és hasznos kimenetele lenne a fogyasztók egészsége szempontjából is.

„Ausztráliában a félresikerült gyógyszerezés minden évben több, mint 400.000 háziorvosi látogatást és kb. 190.000 kórházi felvételt eredményez. Képesek vagyunk – és szükséges is – ezt a számot csökkenteni, és ennek elérésében a gyógyszerészeknek kulcsfontosságú szerepük van.” – összegezte véleményét az ügyvivő elnök.


Címkék: gyógyszer, hanyagság, feledékenység, kórházi kezelés, háziorvos, orvos látogatás, gyógyszeradagoló
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!