Aromaterápia - valójában káros légszennyezés?

A gyógyfürdőhelyeken (más néven: spa), ahol gyakran ajánlanak esszenciális illóolajok melletti masszázsterápiát – amelyet aromaterápiának neveznek – emelkedett lehet a potenciálisan káros, zárt téren belüli légszennyező anyagok szintje, ilyenek például a „illó organikus összetevők” (angol rövidítése: VOC) és az utrafinom részecskék – állítja egy, a „Környezetmérnöki Tudomány” c. amerikai szakfolyóiratban megjelent publikáció.

Az esszenciális illóolajok, amelyek növényekből készülnek, különböző típusú illó organikus összetevőket (VOC) bocsájthatnak ki a levegőbe. A VOC lebomlása, amelyet a levegőben jelen lévő ózon ezen VOC összetevőkkel való reakciója okoz, apró, ultrafinom melléktermékeket termelhet, amelyeket a tudósok másodlagos organikus aeroszoloknak (angol rövidítése: SOAs) neveznek és amelyek a szem és a légút irritációját okozhatják.

Taiwani egyetemi kutatók – Dr. Der-Jen Hsu, Dr. Hsiao-Lin Huang és Dr. Shiann-Cherng Sheu, mindhárman más egyetem munkatársai – mind illóolajokat, mind kínai gyógynövényekből készült esszenciális olajokat teszteltek másodlagos organikus aeroszol (SOA) képződés szempontjából, különböző tesztfeltételek közepette, egy kontrollált környezet-vizsgálati kamrában. Ezen kívül olyan gyógyfürdőközpontokból gyűjtöttek be és elemeztek levegőmintákat, amelyek esszenciális illóolajok használata mellett ajánlottak masszázsterápiát.

A kutatók a különböző, tesztelt illóolajokkal és gyógynövény esszenciális olajokkal társuló SOA-szinteket hasonlították össze és egy, a hivatkozott tudományos szakfolyóiratban megjelent cikkben prezentálták az eredményeiket. A cikk címe az alábbi: „Az aromaterápia alatti légszennyezés jellemzői és a potenciális kitettség becslése a Spa-központokban.”

A kutatók vizsgálataikból azt a következtetést vonták le, hogy egy specifikus spa elrendezése és szellőztetése hatással lehet a zárt téren belüli légszennyező anyagok szintjére, amelyek az aromaterápiával kombinált masszázs alatt termelődnek.

„Dr. Der-Jen Hsu és kollégái nagyon szép munkát végeztek a tekintetben, hogy felkeltették a figyelmet az olyan luxus dolgokkal társuló és gyakran figyelmen kívül hagyott egészségügyi kockázatokkal kapcsolatosan, mely dolgok valójában a jólét érzetünket hivatottak növelni.” – állapította meg Dr. Domenico Grasso PhD, főszerkesztő, kutatási elnökhelyettes és egyben a Vermonti Egyetem (USA, Burlington) dékánja.


Címkék: gyógyfürdő, spa, illóolaj, masszázs, aromaterápia, illat, eszencia, légszennyezés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!