Antibiotikumot szedni vírusfertőzés ellen – több kárral jár, mint haszonnal

Az Amerikai Betegség Ellenőrző és Prevenciós Központok (angol rövidítése: CDC) véleménye szerint az antibiotikumok szedése, ha valaki vírusfertőzést kap, több kárt csinál, mint hasznot. Ez különösen igaz a gyermekek esetében, akik gyakran kerülnek az antibiotikumok mellékhatásai miatt a sürgősségi ellátóhelyekre. A CDC igyekszik világszerte felhívni az emberek figyelmét az antibiotikum rezisztencia kialakulásának a veszélyeire, illetve arra, hogy ezeknek a baktérium ellenes gyógyszereknek a nem megfelelő használata hogyan szítja tovább a bajt.

A CDC szerint a vírusfertőzések kezelésének a legmegfelelőbb módja a recept nélkül kapható tabletták, tinktúrák és gyógyteák használata. A meghűlést és nagyon sok más, felső légúti fertőzést, továbbá egyes fülfertőzéseket nem a baktériumok okozzák, hanem a vírusok. Az antibiotikumok nem hatnak a vírusok ellen, csak a baktériumok ellen, de az USA-ban a CDC véleménye szerint még mindig nagyon sok gyermek kap a megfázás és az egyéb vírusos fertőzések kezelésére antibiotikumot, bár az ügynökség (CDC) erőfeszítéseinek az eredményeképpen visszaszorult a szükségtelen antibiotikum használat a gyermekek körében.
 
Az antibiotikumok nem megfelelő használata nemcsak fokozza a rezisztencia kialakulását, de növeli az egészségügyi kiadásokat is, mivel az ellenálló fertőzések jóval nehezebben és hosszabb idő alatt gyógyulnak, továbbá a kezelésük is sokkal drágább.

Az antibiotikumok a legfontosabb eszköznek számítanak az életveszélyes bakteriális fertőzések elleni harcban, mégis, a helytelen szedés miatt kialakult antibiotikum rezisztencia egyike a világ közegészségügyi ellátását fenyegető terheknek – állítja a CDC.

Az ügynökség az idei meghűléses, influenzajárványos időszak előtt is felhívja az emberek figyelmét arra, ne várják el, hogy a vírusos fertőzések kezelésére antibiotikumot írjon fel az orvos.

A meghűlések esetén például a legtöbb gyulladt torok, az akut bronchitis (hörghurut) és nagyon sok orr-, homlok- és arcüreg-, illetve fülgyulladás is vírusos eredetű és ezeken nem tudnak segíteni az antibiotikumok. Ha mégis azzal kezelik őket, akkor általában az alábbiak szoktak bekövetkezni:

  • Nem sikerül kikúrálni a fertőzést,

  • A beteg másokat is megfertőz,

  • A beteg vagy gyermekei/családja nem fogja magát jobban érezni,

  • Továbbá mindannyian megtapasztalhatják az antibiotikum szedés szükségtelen és káros mellékhatásait is.

A CDC arra kéri a lakosságot, hogy ne próbáljanak meg nyomást gyakorolni, ha az orvosuk azt mondja, nincs szükség az antibiotikum használatára és ne kezdjenek el olyan antibiotikumot szedni, amelyet valaki másnak írt fel az orvos. A betegség szempontjából nemcsak ez az utóbbi lehet káros, de a nem megfelelően megválasztott gyógyszer szedése késleltetheti a korrekt kezelés megkezdését és lehetővé teszi, hogy a baktériumok eközben megtöbbszöröződjenek a beteg szervezetében.

Az antibiotikumok nem megfelelő használata nemcsak azt jelenti, hogy akkor szedjük őket, amikor nem lenne rájuk szükség. Az antibiotikum rezisztencia legtöbb problémája akkor jelentkezik, amikor a betegnek tényleg a helyes okból kifolyólag írja fel az orvos, de a beteg nem az utasításoknak megfelelően szedi. Így, ha valakinek az orvosa antibiotikumot ír fel, nem szabad, hogy a szedéskor egyetlen adagot is kihagyjon és határozottan nem szabad, hogy a következő szedési időpontban bepótolva az akkor esedékes normál adaggal együtt vegye be a kihagyott dózist.

Ha valakinek – vagy családjának, gyermekeinek – felső légúti fertőzése van, akkor a következőket kell tennie:

  • Az orvost vagy a gyógyszerészt kell megkérdezni a vény nélkül kapható termékekkel kapcsolatosan, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében.

  • Bőségesen kell folyadékot fogyasztani és jóval többet kell az ágyban pihenni, mint máskor.

  • A vértolulást sós orrspray vagy langyos gőzt árasztó párologtató készülék segítségével kell enyhíteni.

  • A gyulladt, kaparó torok okozta fájdalmat egy darab jég elszopogatásával, torok spray-jel vagy torokseprő cukorkával kell csillapítani, de soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy pici gyermek nem kaphat torokseprő cukorkát!


Címkék: antibiotikum, vírus, gyógyszer, vírusfertőzés, rezisztencia
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!