Angliában a diabéteszes láb miatti amputációk száma a felére esett vissza, miután 2005-ben egy speciális, „Kombinált Lábklinikát” nyitottak

Egy olyan klinika, amely a cukorbetegeknek multidiszciplináris (több tudományágat átfogó) gondozást nyújt, jelentősen csökkentheti a cukorbetegség lábszövődményei miatt szükségessé váló alsó végtagi amputációk számát – erről számoltak be angol kutatók az EASD (Cukorbetegséget Kutató Európai Társaság, 1965-ben alapították) szeptember 20-24. között, Stockholmban megtartott 46. éves találkozóján.

2005-ben Londonban, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (állami, TB finanszírozású egészségügy) keretébe tartozó Whittington Kórház egy ún. „Kombinált Lábklinika”-t alapított, amely elsősorban a lábfekély szövődménnyel kínlódó cukorbetegek végtagjainak megmentésére fókuszál.

A Klinikára a cukorbetegek első számú gondozója, a diabetológus szakorvos utalja be a betegeket, ahol egy team foglalkozik velük. A teambe a következő szakemberek tartoznak: teljes munkaidős senior diabetológus (a cukorbetegség szakorvosa), speciális, lábbetegség-szakorvos, és az ún. „szövet életképességgel” foglalkozó nővér. Ezen kívül a betegek rendelkezésére áll még radiológus, érsebész, ortopéd sebész, mikrobiológus és más olyan specialisták is, akik a diabéteszes láb problémájával kapcsolatosan szakértői szintű tudással rendelkeznek.
 
Három évvel az után, hogy a klinika megnyílt, a cukorbetegek jelentősebb lábamputációja a felére esett vissza!

„Mielőtt megnyitottuk volna a klinikát, a diabéteszes láb szövődménnyel küszködő cukorbetegek ellátása ad-hoc jellegű volt, mivel nem álltak rendelkezésünkre speciális protokollok és irányelvek, melyek alapján a betegeket elláthattuk volna. Ennek egyenes következménye volt, hogy a diabéteszes láb szövődményeket eltérő módon értékelték az orvosok, a variációk száma és így a kezelésbeli különbségek pedig óriásiak voltak, és ennek megfelelően rosszak voltak a betegek lábbal kapcsolatos kilátásai is.” – idézte fel a múltat Dr. Ploutarchos Tzoulis, cukorbetegségre szakosodott orvos.

Amikor az orvosok összehasonlították a multidiszciplináris klinika megalapítása előtti 5 évet a klinika megalapítása után eltelt 3 év eredményeivel, azt állapíthatták meg, hogy a jelentősebb lábamputációk előfordulásának száma az évi 6.3-ról 3.0-ra csökkent, százalékban kifejezve a csökkenés mértéke 52.4 %-os volt! A vizsgálat arra is rámutatott, hogy az évi összes amputációk száma 15 %-kal (17.3-ról 14.7-re), míg az operációval összefüggő elhalálozások száma 30.3 %-kal csökkent (6.6 %-ról 4.6 %-ra).

„Ezek az eredmények rendkívül fontosak számunkra, mivel a jelentősebb amputációk egyben jelentős morbiditási és halálozási aránnyal is járnak. A jelentősebb lábamputáción áteső cukorbetegek mozgékonysága erősen lecsökken, és sajnos az amputációt követő egy éven belül 30-35 %-os az elhalálozási kockázatuk.” – kommentálta az eredményeket Dr. Tzoulis.

Dr. Tzoulis kihangsúlyozta, hogy a „láb team” rendszeres közösségi oktatási programmal is szolgál, melynek keretében elsősorban a cukorbetegek első számú gondozó orvosait képzik, mégpedig arra, mikor van szükség a beteg Klinikára történő beutalására. Véleménye szerint a cukorbetegek beutalása akkor válik szükségessé, amikor megjelenik a betegek lábán az első fekély, a megjelenő fekély elfertőződik, szövetelhalás, vagy elégtelen keringés jelei mutatkoznak.

A diabéteszes láb tünetei elsősorban az 50 év feletti cukorbetegeknél jelentkeznek, kb. a betegek 40-70 %-ánál. A kezdeti bőrtünetek már utalnak arra, hogy a beteg kóros anyagcseréje miatt a belső szervekben is kóros elváltozások léptek fel. A cukorbetegeknél éppen ezért nagyon fontos, hogy a legkisebb bőrtünetet is képesek legyenek felismerni (ilyen pl. a láb vörheny betegsége, vagy fokozott elszarusodása), mivel az segít a súlyos szövődmények megelőzésében.

A bőrgyógyászati szövődmények ugyanis nemcsak tovább súlyosbíthatják a cukoranyagcsere zavarát, de vérmérgezés (szepsis) fellépése miatt a beteg életét is veszélyeztethetik. A lábon megjelenő fekély neuropathia (idegzavar), macro- és micro angiopathia (érproblémák, amelyek miatt csökken a láb vérellátása), valamint csökkent makrofág funkció (immunvédelem) és csökkent szövetregenerációs készség következtében alakul ki.


Címkék: klinika, diabétesz, láb, amputáció, műtét, végtag, lábszövődmény, szövődmény, anyagcsere, vérmérgezés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!