Amit a C-vitaminról tudni kell

Minden amit a C-vitaminról tudni kell!

A C- vitamint (aszkorbinsavat) 1928-ban Szent-Györgyi Albert azonosította be. Eleinte tengerimalacok mellékveséjében mutatta ki, majd paprikából nyert aszkorbinsavat. Felfedezéséért 1937-ben orvosi Nobel-díjat kapott.

A C-vitamin védelmet nyújt a szabad gyökök károsító hatásai ellen. A szabad gyökök elektronokat vonnak el a test ép szöveteiből, ezzel károsítva azt.

A C-vitamin a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozik. Az aszkorbinsav erősítve az immunrendszert megvédi a szervezetet a vírusok és baktériumok okozta fertőzésektől és megbetegedésektől. Többek között véd a szív és érrendszeri megbetegedésektől, valamint hatásos a rákos megbetegedések megelőzése során. Védi a húgyutakat, egészségesen tartja az ínszalagokat és inakat, segíti a sebek gyógyulását.
 
Bizonyított tény, hogy az influenza és a megfázás időben észlelt tünetei után elkezdett C-vitaminos kezelés, megrövidíti és enyhíti a betegség kimenetét.

A C-vitamin zöldségekben és gyümölcsökben egyaránt megtalálható. Nagy mennyiségben található többek között a vitaminból a burgonyában, a paprikában, a paradicsomban, a citrusfélékben, a salátákban, a petrezselyemben és a csipkebogyóban.

Meglepő tény, hogy a csipkebogyó tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Meghűlés ellen szörpként, teaként és lekvárként is hatásosan felhasználható.

A C-vitamin javasolt fogyasztási mennyisége 500-2000 mg naponta!


Címkék: Vitamin, C-vitamin, táplálkozás, védelem, immunrendszer, megfázás, influenza
#2
Eugenica - 2011.12.08 19:48
Szentgyörgyi Albert nem a c vitamin felfedezéséért kapott Nobel-díjat (pontosabban orvosi és élettani N.díjat),hanem a

"biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”
eugenica
#1
b.marcsi - 2011.12.08 18:16
Én azt olvastam Dr Márai professzor előadásaiból, hogy ma már a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma csak töredéke a 20 évvel ezelőttinek.
Pl 1,5 kg almát kellene megennünk, hogy meglegyen a megfelelő mennyiség. Naponta 1,5 kg-t!Minden nap!
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!