Amiért az alkohol rossz a hasnyálmirigynek

Sokat tudunk azokról a mechanizmusokról, amik a túlzott alkoholfogyasztás hatására károsítanak különböző szerveket, mint például a máj, a szív és az agy.

Ezek ellenére, csak nemrég történt meg egy olyan fejlődés, ami alapján megértették, hogyan okoz a túlzott alkoholfogyasztás kárt a hasnyálmirigyben. Herbert Gaisano és kollégái a University of Toronto and University Health Network, Canada-nál új bepillantást engedtek a molekuláris mechanizmusokba, amik a hasnyálmirigy károsodását okozzák az egerekben, miután alkoholt vittek a szervezetükbe.

Azoknak a rágcsálóknak, akiknek alkoholt, majd egy karbakol nevű gyógyszert adtak, begyulladt a hasnyálmirigyük, ami hasnyálmirigy-gyulladásnak felel meg azoknál az embereknél, akik túlzott mennyiségű alkoholt fogyasztanak.

Felmerült annak a lehetősége, hogy a rágcsálók, azért produkálnak hasnyálmirigy-gyulladást, mert az alkohol és a karbakol a hasnyálmirigy sejtjeit arra készteti, hogy degradatív fehérjéket tartalmazó vezikulákat oldjon ki magából, amiket helytelen helyen lévő enzimekként ismerünk.

A tanulmányban egy VAMP8-ként ismert fehérjét találták a enzimet tartalmazó vezikulák helytelen kioldásában fontosnak az alkoholnak és karbakolnak kitett egerekben. Így, azoknak az egereknek, akikből hiányzik a VAMP8, mérsékelt hasnyálmirigy-gyulladásuk alakult ki, miután alkoholt és karbakolt adtak nekik.

Címkék: alkohol, hasnyálmirigy, károsodás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!