Amerikában az azbeszt használatának teljes betiltásáért harcolnak

Idén tavasszal az USA Atlanta városában az egész világból összegyűlnek az Azbeszt Betegség Tudatosság Szervezete (angol rövidítése: ADAO) által megrendezendő 7. Éves Nemzetközi Azbeszt Tudatosság Konferenciára, amelynek témája: „Azbeszt: Hatása a közegészségügyre, a környezetre és a gazdaságra”.

A vendégek között lesznek orvosok, tudósok, foglalkozás-egészségügyi és biztonsági szakemberek, közegészségügyi támogatók, családok és az azbeszthez köthető betegségek túlélői.

A túlélők egyike Julie Gundlach, 39 éves Minnesota Állambeli, St. Louis-i lakos, aki tavasszal az ADAO szervezettől kitüntetést vehet át bátor elkötelezettsége okán, amivel kiáll az azbeszthez köthető megbetegedéssel kapcsolatos oktatás, a betegek és a betegségben érintett családok támogatása mellett. A kitüntetést Alan Reinstein után nevezték el. Alan Reistein mesotheliomában halt meg, és az ADAO elnöke és társalapítója volt. Felesége, Linda Reinstein ma is az ADAO vezérigazgatója és ő is társalapító volt. Az ADAO egy független globális szervezet, amelynek célja, hogy megelőzze az azbeszt-kitettséghez köthető betegségeket, oktatáson, támogatáson és közösségek szervezésén keresztül.

A mesothelioma egy ritka ráktípus, amely a belső szerveket védő mesothelium hártya sejtjeiből fejlődik ki, és leggyakrabban az azbesztnek való kitettség váltja ki a betegséget. Igen gyakran halálos kimenetelű.

Julie Gundlach egy 35 éves, fiatal anya volt, amikor az orvosok kezébe adták a mesothelioma diagnózisát 2006-ban. A kislánya akkor még csak 3 éves volt. Julie medence területéről egy dinnye nagyságú tumort távolítottak el a sebészek, és egyúttal teljes hysterectomián – a méh és a méhnyak teljes eltávolítása a petevezetékek és a petefészkek meghagyásával – is átesett, mivel az orvosok akkor úgy gondolták, hogy petefészekrákja van. Később azonban azt mondták neki, hogy teljesen más baja van – mesothelioma rák, és kérték, hogy menjen onkológushoz.

„Egyértelműen megmondták, hogy a kezeléseket azért kapom, hogy meghosszabbítsák a prognózisomat, nem azért, hogy meggyógyítsanak. Mondták, hogy keressek fel egy ügyvédet és tegyem rendbe a dolgaimat. Semmi nem lehet olyan pusztító, mint amikor valakinek azt mondják, hogy tegye a dolgait rendbe. Miközben az orvosok nem mondták, hogy: „Meg fog halni” – a burkolt célzás világos volt. Semmi mást nem akartam jobban, mint élni. És mégis, bár egyes napokon szinte lehetetlenség élni, nevetni és szeretni olyan mértékben, ahogyan egyébként képes lennék rá, soha nem adom fel a reményt, hogy meggyógyuljak.”

Az egyik módja, hogy félelmét bátorsággá konvertálja, az, hogy kibeszéli magából az azbeszt-kitettség veszélyeit és elmondja azt is, hogy az bárkit érinthet. Szülővárosában a nemrég megtartott Föld Napja rendezvény alkalmával a résztvevőktől 1000 db aláírást gyűjtött össze, hogy eljuttassa a washingtoni politikusoknak, és követelje, hogy kényszerítsék a gyártócégeket arra, hogy abbahagyják termékeik gyártásánál az azbeszt felhasználását.

Julie három kívánsága az, hogy:

  • Megmentse a saját életét, hogy gyermekei, Madeline és Dan mellett lehessen,

  • Hogy gyógyulást találjon mindenki számára, akik a borzalmas mesothelioma betegségben szenvednek, és hogy

  • Teljes mértékben tiltsák be az azbeszt használatát.


Julie meg fogja osztani üzenetét azokkal, akik a 2011. évi Nemzetközi Azbeszt Tudatosság Konferencián április 1-3. között részt vesznek majd. Az ADAO konferencia megtartását a Barbara Ann Karmanos, Detroit-i (Michigan Állam) Rákintézet támogatása és közreműködő erőfeszítései teszik lehetővé.


Címkék: azbeszt, rák,közegészség, konferencia, építkezés, mesothelium hártya
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!