Amerikában a füstmentességet előíró törvények jelentősen csökkentették a passzív dohányosok kotinin-szintjét

Amerikában a füstmentes levegőt előíró törvények nemcsak a felnőttek körében csökkentették a passzív dohányzásnak való kitettséget, de egy új tanulmány hasonló összefüggést mutatott ki azokkal a gyermekekkel és serdülőkorú fiatalokkal kapcsolatban is, akiknek otthonuk füstmentes, azaz sem a szülők, sem testvéreik nem dohányoznak.

A lefolytatott kutatás, amely a „Füstmentes Levegőt Előíró Törvény és a Passzív Dohányzásnak Való Kitettség a Nem-dohányzó Fiatalság Körében” elnevezést kapta, az 1999-2006. között Amerikában lefolytatott „Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálat” adatait használta fel elemzés céljából.
Az elemzők úgy találták, hogy azoknál a gyermekeknél, akik Amerika olyan államaiban élnek, ahol a füstmentességet előíró törvények széles területekre kiterjednek, a kotinin szervezetben való jelenléte 39 %-kal csökkent. A kotinin a nikotin bomlásterméke, amely a vizeletből jól kimutatható, és általános biomarker a passzív dohányzásnak kitett emberek esetében.

A füstmentes levegőt előíró törvények sajnos nem voltak hatással azoknak a gyermekeknek a szervezetében lévő kotinin szintre, akik otthonukban dohányzó családtaggal élnek együtt.

A tanulmány szerzői éppen ezért olyan beavatkozásokat tartanak szükségesnek az illetékes hatóságok részéről, amelyeknek az a célja, hogy megakadályozzák, hogy a felnőttek gyermekek társaságában és környezetében dohányozzanak.


Címkék: törvények, dohányzás, füst, passzív dohányos, koleszterin szint
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!