Amerikában a dolgozók korai nyugdíjba vonulásának a fő oka a meggyengült egészségi állapot

A meggyengült egészségi állapot a fő oka annak, hogy Amerikában a dolgozók a korai nyugdíjba vonulást választják, de fontos szerepet játszanak e döntésben olyan tényezők is, mint az erős munkahelyi nyomás és az állásokkal való alacsony megelégedettség is – jelent meg egy friss tanulmány az Amerikai Foglalkozási és Környezeti Egészségügyi Kollégium (amerikai rövidítése: ACOEM) hivatalos kiadásában.

A magasan képzett szakmunkások körében a kiegészítő támogatások és a vezetők vezetési stílusában szükséges változtatások segíthetnek a nyugdíjba vonulás későbbi időpontra történő kitolásában, legalábbis ezt állapította meg Tilja I.J. van den Berg, a Rotterdam-i (Hollandia) Erasmus Orvostudományi Központ M.Sc (tudományok mestere) fokozattal rendelkező szakembere és munkatársai.

Nyolc, korábban lefolytatott vizsgálatot áttekintve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a meggyengült egészségi állapot volt az a tényező, amely a legkonzisztensebben kötődött a korai nyugdíjba vonuláshoz. Néhány egyéb, munkával kapcsolatos tényezőről szintén bebizonyosodott, hogy szerepet játszanak a korai nyugdíjba vonulásban, beleértve a fizikai munkák erőteljes követelményeit, a nagy munkahelyi nyomást és a betöltött állásokkal való elégedetlenséget.

A holland kutatók vizsgálatuk során a nyomdaipar idősebb dolgozóival csoportos célinterjúkat készítettek. Amerikában a nyomdaipar szakemberei magasan képzettek, de rohamosan öregszik a munkaerő állomány. A nyomdaipari dolgozók egyetértettek abban, hogy meggyengült egészségi állapotuk miatt valóban sokan fontolgatják a korai nyugdíjba vonulást. A további tényezők - amelyek a korai nyugdíjba vonulás irányába hajtják őket – között voltak az alábbiak: a nagy munkamegterhelés, a több műszakos beosztás, valamint a támogatás hiánya, mind a munkatársak, mind a menedzsment részéről.

Amikor a kutatók arról faggatták őket, hogy mik lennének azok az ösztönzők, amelyek eltántorítanák őket a korai nyugdíjba vonulástól, a dolgozók első helyen az alábbiakat említették: a munkatársaiktól jövő nagyobb támogatás, valamint a menedzsment részéről a magasabb megbecsülés. Mivel a nyugdíjba történő korai visszavonulás megelőzésében a jó egészség fontosságát kihangsúlyozták, egyben azt is megemlítették ezzel kapcsolatosan, hogy a munkahelyeken olyan lépések bevezetésére lenne szükség, amelyek segítenének erőnlétük megőrzésében, mint pl. a munkahelyeken létesített helybeli edzőterem.

Különösen a magasan képzett műszaki szakembereknek állásokat kínáló iparágakban van szükségük a vállalatoknak olyan információkra, amelyek segítik őket annak felismerésében, hogy milyen faktorok taszíthatják az értékes idősebb alkalmazottakat a korai visszavonulás választása felé, valamint, hogy milyen tényezők csalogathatják vissza, vagy tarthatják meg őket a munkában.

A holland kutatók friss tanulmánya beazonosítja azokat az egészséghez és munkához kapcsolódó tényezőket, amelyek a dolgozók korai nyugdíjba vonulásához vezetnek, azok mellett a tényezők mellett, amelyek segíthetnek az értékes idősebb dolgozókat megtartani a munkában – és meglátásuk szerint néha a dolgozók megbecsülésének kifejezéséhez olyan egyszerű dolgok is elegendőek lennének, mint egy barátságos vállon veregetés.

„A dolgozók korai nyugdíjba vonulásának elhalasztását segítő intézkedések között lehet a munkaterhelés csökkentése, a munkatársaktól érkező szociális támogatás növelése, a megbecsülést és támogatást nyújtó vezetőség, valamint az egészségmegőrzés elősegítése.” – írják a rotterdami kutatók vizsgálatukban.


Címkék: nyugdíj, munka, szakképzés, szakmunkás, ipar, öregedés, egészség, megbecsülés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!