Alvás és az életkor

A kor előrehaladtával alvásunk változik, és végül számos olyan jellegzetességet mutat, mely megkülönbözteti a fiatalabbak alvásától. Könnyen tapasztalható, hogy a kor előrehaladtával egyre kevesebbet álmodunk, de vannak más különbségek is.

Az alvás minden korban regeneráló hatású, kondícióban tartja egészségünket, közérzetünket és hétköznapjainkat. Ugyanakkor tapasztalható, hogy az alvás minősége és időtartama a különböző életkorokban változik. Ezért van az, hogy a kisgyerekek nem úgy alszanak, mint a felnőttek, és hogy az idősebb emberek is másképpen alszanak, mely számos szempontból eltér a felnőttekétől.
 
Emlékeztetünk arra, hogy egy felnőtt alvással eltöltött éjszakája körülbelül 5 db, 90 perces ciklust tartalmaz. Mindegyik ciklus egy rövid ébredéssel fejeződik be, melyre ritkán emlékeznek felkeléskor. Mindegyik ciklus 5 stádiumot tartalmaz: elalvás, felületes alvás, mély alvás, mély lassú alvás (a szív, a légzés, az artériás feszültség lelassulása), és a paradox alvás (álmok). Összességében a ciklusok együttese (mely megfelel egy alvással eltöltött éjszakának) 16% mély lassú alvást és 20% paradox alvást tartalmaz.

A kor előrehaladtával az alvási ciklusok módosulnak

Az alvás felépülése módosul: a mély lassú alvás és a paradox alvás csökken.
 
A nap 24 órájában különbözően oszlik meg az alvás-igény: 60 éves kor után az éjszakák rövidebbek, míg nappal „fáradtság-hullámok” jelennek meg (főleg 70 éves kor után).
 
Este hosszabb az elalvás időtartama.
 
Ezzel ellentétben az elalvás nappal könnyebb, ezért jelennek meg nappal az idős embereknél gyakrabban a „fáradtság-hullámok” és a délutáni szieszták.
 
Az éjszakai felébredések időtartama az egyes ciklusok között nagyobb számú és hosszabb. Ezért zavarják meg az idős emberek éjszakai alvását a gyakori „valódi felébredések”.
 
Gyakrabbak az alvászavarok (légzéskimaradásos alvás-szindróma, kényszeres mozgásos lábak szindróma). Ezek is hozzájárulnak a gyakori éjszakai felébredéshez.
 
A ciklus bezárul: az éjszakai felébredések csökkentik az éjszakai alvás teljes mennyiségét, ez alváshiányhoz vezet, amit a nappali sziesztákkal pótolnak be.

 
De vigyázat, mert az elalvási nehézségek és az éjszakai felébredések valódi álmatlansághoz vezethetnek. Ez a probléma az idősebbek 25 – 40%-át érinti. Ha az álmatlanság hatással van a társadalmi életre, és ha egy hónap alatt hetente 3-nál többször fordul elő, a megoldásával orvoshoz kell fordulni. Az álmatlanság kiválthat bizonyos patológiás eseteket (vizelési zavarok, cukorbetegség, koszorúér-elégtelenség, légzési elégtelenség, asztma, depresszió, elmezavar, rák...).
Címkék: alvás, alvási ciklusok, alvászavarok, légzés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!