Általánossá kellene tenni a rejtett pajzsmirigy betegség szűrését a várandós nők körében

Az összes várandós nőt meg kellene vizsgálni rejtett pajzsmirigy betegség jelenléte után kutatva – állítják cseh tudósok. Véleményük szerint így ki tudnák szűrni a terhes nők azon egyharmadát, akiknél a vizsgálat idején még nem állnak fenn pajzsmirigy rendellenességre utaló jelek, de a szülés után teljes mértékben kifejlődik náluk a betegség.

A korai detektálásnak nemcsak az édesanya, de a gyermek egészsége szempontjából is fontos kihatásai vannak – fejtették ki álláspontjukat a cseh tudósok az Európai Endokrinológiai Kongresszuson. Az Egyesült Királyság (UK) szülésznői szerint azonban az ilyen szűrések elvégzésének megalapozottságához több bizonyítékra lenne szükség.

A prágai Károly Egyetem kutatói által lefolytatott vizsgálat során, amelyet Dr. Eliska Potlukova vezetett, csaknem 200 nőt követtek nyomon terhességük korai szakaszától kezdve egészen a szülés utáni időszakig. A kismamák felénél semmilyen jel nem utalt pajzsmirigy betegség jelenlétére, de a vérmintájukban található marker (a betegségre utaló jel) pozitívnak bizonyult, ami azt sugallja, hogy a jövőben ki lesznek téve a pajzsmirigy betegség kialakulása kockázatának.

A cseh kutatás eredménye azt igazolta, hogy a várandós nők egyharmadánál a szülést követő 2 éven belül végül tényleg kifejlődtek a pajzsmirigy problémák.

Emlékeztetőül, a terhesség alatti pajzsmirigy betegség legfőbb jellemzői az alábbiak:

 • Pajzsmirigy betegségről akkor beszélünk, amikor a pajzsmirigy túl sok, vagy túl kevés pajzsmirigyhormont termel (szaknyelven pajzsmirigy túlműködés, vagy alulműködés, latinul: hyperthyreosis, vagy hypothyreosis).

 • A hyperthyreosis leggyakoribb jelei között megtalálható a Graves-betegség, amikor a test immunrendszere önmaga ellen fordul, ezt hívják autoimmun betegségnek.

 • Egy másik autoimmun rendellenesség, a pajzsmirigy alulműködést okozó Hashimoto thyroiditis, szintén gyakori kórkép terhesség alatt.

 • A kontrollálatlan pajzsmirigy kórállapotok veszélyeztetik az édesanya és az anyaméhben fejlődő gyermek egészségét.

A pajzsmirigy túlműködés leggyakoribb tünetei az alábbiak:

 • Szapora szívműködés,

 • Jó étvágy melletti fogyás,

 • Ingerlékenység,

 • Indokolatlan remegés,

 • Gyakori hasmenés,

 • Fokozott izzadás.

A pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb tünetei pedig az alábbiak:

 • Hízékonyság,

 • Fáradékonyság,

 • Aluszékonyság,

 • Lelassult viselkedés,

 • Száraz bőr,

 • Székrekedés,

 • Lelassult szívműködés.

A pajzsmirigy látható megnagyobbodása (struma) a pajzsmirigy funkció mindkét formájával társulhat, de nem szükségszerű velejárója.

Dr. Potlukova elmondása szerint európai nők tízezreit lehetne korábban kiszűrni, akiknél később a pajzsmirigy funkcionális problémái lépnek fel, és ennek az anya és a magzat egészsége szempontjából nagy hordereje van. A doktornő az alábbiakat nyilatkozta a BBC-nek: „Ha egy szülőképes korban lévő nő azon gondolkodik, hogy teherbe essen, akkor előbb fel kell keresnie a nőgyógyászát és a pajzsmirigy funkciót, valamint a pajzsmirigy autoimmunitást kimutató vérvizsgálatot kell nála végeztetni. Minden fiatal nőnek meg kell bizonyosodnia arról, hogy pajzsmirigyei jól működnek, mielőtt teherbe esne.”

Nagyon sok ország orvosai nem értenek azonban egyet azzal, hogy minden egyes várandós nőt szűrni kellene pajzsmirigy betegségre. Az USA-ban 2006-ban az általános szűrést megtagadták, arra hivatkozva, hogy nem állnak rendelkezésre bizonyítékok, melyek azt igazolnák, hogy a költséges szűrés az anyák és a babák egészségének kimenetelét javítaná.

A legtöbb országban, beleértve az Egyesült Királyságot is, a szűrés elvégzését csak nagy kockázatú nők esetében javasolják, akiknél a családban már előfordult pajzsmirigy betegség, illetve ők maguk néztek szembe korábban pajzsmirigy problémákkal. A Szülésznők Királyi Főiskolája egyik tanárnője szerint az Egyesült Királyságnak átfogó, szülést megelőző egészségügyi programja van, amelyet a terhesség lehető legkorábbi időpontjától alkalmaznak. Ez jó alapot teremt a terhesgondozásban dolgozó szakemberek számára ahhoz, hogy a terhesség időszaka során, illetve a szülést követően is figyelemmel kísérjék az édesanya és a magzat/újszülött egészségi állapotát.
 
A cseh tudósok szerint kutatási munkájuk egy lépés volt a helyes irányba, de szükség van rá, hogy az általános pajzsmirigy betegség szűrés bevezetésének fontosságát újra és újra kihangsúlyozzák tágabb körökben is, hátha ezzel elérik céljukat.

Magyarországon a pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak, mivel az ország területének négyötödében jódhiányos a vezetékes ivóvíz. A jódhiányos táplálkozás kedvez a pajzsmirigy betegség kialakulásának, azonban a szerteágazó tünetek miatt sokszor csak későn kerül felismerésre a betegség. A korai diagnózis azért is lenne fontos, mert a pajzsmirigy betegség számos egyéb, veszélyes betegség rizikófaktora lehet, így pl. állhat szívritmuszavar, depresszió, kóros elhízás, vagy magas koleszterinszint hátterében is.

A pajzsmirigy betegségei gyakrabban fordulnak elő nőknél, mint férfiaknál, és kiemelten veszélyeztetett időszak a nők életében a serdülőkor, a terhesség időszaka és a változókor. A pajzsmirigy funkciózavara előidézheti a terhes nők vetélését, de gyakran okoz menstruációs problémákat, illetve meddőséget is.

Magyarországon sem kötelező általános jelleggel a terhességi pajzsmirigy betegség szűrés, csak ajánlott azt a családtervezés időszakában elvégeztetni, különösen, ha a leendő anyát korábban már kezelték pajzsmirigy zavarral, de a terhességet megelőző években nem ellenőrizték.Címkék: terhesség, várandós, kismama, pajzsmirigy, tünetek, rendellenesség, ellenőrzés, szűrés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!