Akik könnyebben szabadulnak a fogbeültetéseiktől

Norvég orvosok alátámasztották , hogy a dohányosok és az ínybetegségtől szenvedők könnyebben veszítik el fogbeültetéseiket.

A fogászati implantátumok kicsi fém csavarok az állkapocsban, ahol a fogak voltak valamikor. Koronát helyeznek minden csavarra. A beültetéseket műfogsorok rögzítéséhez is használhatják.
 
Oslo-i kutatók 109 embert vizsgáltak, akiknek legalább egy fogbeültetésük volt.
Összesen 374 beültetés volt a tanulmányban. 18-at veszítettek el, összesen 10 ember. A 18-ból 11-et veszítettek el úgy, hogy még nem volt rájuk helyezve a korona. 3-at veszítettek el az első 5 év alatt. A többi 4-et 5-10 évvel a beültetés után veszítették el. Ezek a késői veszteségek azokkal történetek, akik már korábban is elvesztettek beültetéseket.
 
A beültetések elveszítése gyakoribb volt a dohányosoknál és az ínybetegségben szenvedőknél.
 
A dohányosokat általában leszokásra kérik a fogbeültetések behelyezése előtt. Nekik általában több fogkő található fogaikon és hajlamosabbak arra is, hogy ínybetegségek alakuljanak ki. A dohányzás lassítja a gyógyulást a szájban, miután lezajlott a beültetés az állkapocsban. Egy magyarázat erre az, hogy a dohányzás lassítja a véráramlást a száj szövetei felé.
 
Több millió fogbeültetést hajtanak végre a világon, minden évben. 10-ből több, mint 9 sikeres.
Címkék: fogbeültetés, fogászati implantátum, dohányzás, ínybetegség, fogkő
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!